In Romania, la fiecare 5 ore, moare cate un copil cu varsta sub un an

0

1585_articolNaşterea prematură este cea mai importantă cauză a mortalităţii bebeluşilor, determinând la nivel mondial mai mult de un milion de decese anual. 75% din aceşti bebeluşi ar putea fi totuşi salvaţi cu ajutorul echipamentelor medicale performante. Aceasta este concluzia raportului „Boorn too soon”, realizat de Save the Children Internaţional şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dat publicităţii pentru a marca Ziua Mondială a Prematurităţii, pe 17 noeimbrie.

Concentrându-ne pe cifre şi mesaje cheie, „Boorn too soon” ne arată că:

– La nivel mondial, în fiecare an se înregistrează 15 milioane de naşteri premature, 85% dintre acestea având loc între săptămâna 32 şi 37 de sarcină

– Rata naşterilor premature este în creştere în aproape toate ţările

– Peste un milion de bebeluşi mor anual din cauza complicaţiilor care apar la naşterea prematură. Mulţi dintre cei care supravieţuiesc suferă de dizabilităţi, inclusiv dizabilităţi de învăţare, dar şi de probleme vizuale şi auditive.

Peste 60% din naşterile premature au loc în Africa şi Asia de Sud. Printre primele 10 ţări cu cifrele cele mai ridicate se află Brazilia, SUA, India şi Nigeria, ceea ce arată că naşterea prematură este cu adevărat o problemă globală. Din cele 11 ţări cu raţe de prematuritate peste 15%, toate cu excepţia a două dintre ele se află în Africa Sub-Sahariană (Fig. 2). În ţările cele mai sărace, în medie, 12% dintre bebeluşi se nasc prea devreme, comparativ cu 9% în ţările cu venituri mai ridicate. La nivel de ţară, riscul este mai mare în rândul familiilor sărace.

„Aceşti bebeluşi se nasc prea repede, însă ei nu vin pe lume pentru a muri”, spune dr. Joy Lawn, MD of Save the Children Internaţional.

În România, mortalitatea infantilă este o problemă majoră. Aici mor anual, în medie, 1900 de copii mai mici de un an, adică un copil la fiecare 5 ore.

Organizaţia Salvaţi Copiii a demarat în acest sens programul „Fiecare copil contează”, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă în România. Programul nostru, pe termen lung, se concentrează pe următoarele componente:

– Informarea şi educarea gravidelor şi a tinerelor mame din comunităţile defavorizate din România

– Strângerea de fonduri pentru dotarea a 15 maternităţi din ţară

– Intervenţia pentru îmbunătăţirea programelor naţionale ce privesc mama şi copilul

„Aproape 40% dintre copiii născuţi prematur care nu reuşesc să supravieţuiască au avut la naştere tulburări respiratorii şi cardio-vasculare. Mai mult, 22% dintre prematuri se pierd din cauza afecţiunilor materne. Este timpul pentru o implicare maximă în educaţia mamelor, pentru perfecţionarea sistemului şi a actului medical şi nu în ultimul rând, pentru găsirea resurselor financiare care să aducă cât mai multe maternităţi din România la standardele minime necesare îngrijirii acestor copii speciali”, declara Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Fiecare dintre noi poate contribui la efortul comun de salvare a vieţilor bebeluşilor noştri!

15 milioane de copii se nasc prea devreme în fiecare an.

Mai mult de 1 din 10 bebeluşi se naşte înainte de termen, iar această situaţie afectează familiile din întreaga lume.

Peste 1 milion de copii mor în fiecare an din cauza complicaţiilor naşterii înainte de termen. Mulţi dintre cei care supravieţuiesc suferă de dizabilităţi, inclusiv dizabilităţi de învăţare, dar şi de probleme vizuale şi auditive.

Incidenţa naşterilor premature este în creştere în aproape toate ţările, lucru dovedit de date concrete. Prematuritatea este principala cauză a decesului la nou-născuţi (bebeluşi în primele 4 săptămâni de viaţă) şi a doua cauză de deces după pneumonie la copii sub 5 ani.

Progresul la nivel global în ceea ce priveşte supravieţuirea şi sănătatea copiilor până în 2015 şi după această dată nu poate fi realizat fără abordarea problemei naşterii înainte de termen.

Investiţiile în sănătatea maternă şi îngrijirile neonatale vor reduce rata naşterilor de feţi morţi şi va îmbunătăţi prognosticul pentru femei şi nou-născuţi, mai ales pentru cei prematuri.

Prevenirea naşterii premature trebuie accelerată. Planning-ul familial şi emanciparea femeilor, în special a adolescentelor, alături de o calitate mai bună a îngrijirilor înaintea, în timpul şi în urma sarcinii pot contribui la reducerea ratelor de naşteri premature. Pentru a accelera progresul este nevoie de investiţii strategice în inovaţie şi cercetare.

Datele istorice şi noile analize arată că decesele provocate de complicaţiile generare de naşterea prematură pot fi reduse cu peste trei sferturi chiar şi în absenţa unor îngrijiri intensive neonatale.

Inegalităţile în ceea ce priveşte ratele de supravieţuire la nivel mondial sunt foarte mari: jumătate dintre bebeluşii născuţi la 24 de săptămâni (cu 4 luni înainte de termen) supravieţuiesc în ţările cu venituri ridicate, însă în ţările cu venituri reduse, jumătate dintre bebeluşii născuţi la 32 de săptămâni (cu două luni înainte de termen) mor din cauza lipsei unor îngrijiri minime, precum căldură, suport pentru alăptat şi îngrijiri de bază pentru infecţii şi probleme respiratorii.

În ultimul deceniu, în unele ţări, rata deceselor din cauza prematurităţii s-a înjumătăţit datorită unei formări adecvate a lucrătorilor din prima linie în îngrijirea bebeluşilor prematuri, precum şi datorită îmbunătăţirii accesului la bunuri şi echipamente necesare pentru salvarea de vieţi.

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.