Inapoi in Parlament! Iohannis nu semneaza legea

Inapoi in Parlament! Iohannis nu semneaza legea

0

Presedintele Klaus Iohannis a trimis inapoi la Parlament, miercuri, Legea referitoare la inlocuitorii laptelui matern – vezi explicatiile Presedintiei!

Legea privind reglementarea marketingului inlocuitorilor laptelui matern vizeaza stabilirea cadrului legal in domeniu, pornind de la obiectivul asigurarii unei nutritii adecvate si sanatoase pentru sugari si copii de varsta mica, prin protectia si promovarea alaptarii. “In forma transmisa spre promulgare, aceasta lege contravine insa normelor europene in vigoare”, explica Presedintia Romaniei pozitia lui Klaus Iohannis.

Mai intai, legea se refera la specificatii a caror respectare este obligatorie in cazul etichetarii, marcarii, ambalarii produselor sau interzicerii comercializarii unor produse, insa asa cum a sesizat Klaus Iohannis si cei de la Palatul Cotroceni, proiectul de act normativ trebuia supus procedurii de notificare, asa cum prevede o directiva europeana din septembrie 2015. “…din analiza parcursului legislativ al legii transmise la promulgare nu rezulta faptul ca Romania si-a indeplinit aceasta obligatie si, prin urmare, apreciem ca intrarea in vigoare a legii transmise spre promulgare ar conduce la riscul declansarii unei proceduri de infringement“.

In al doilea rand, sustine Klaus Iohannis, termenii folositi contravin termenilor stabiliti potrivit reglementarilor europene, in sensul ca in Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European si al Consiliului privind alimentele destinate sugarilor si copiilor de varsta mica, sugarul este definit ca fiind un copil cu varsta mai mica de 12 luni, iar in continutul legii trimiterile se refera la sugarii cu varsta de pana la 6 luni. Potrivit actului european „copilul de varsta mica” este copilul cu varsta cuprinsa intre 1 an si 3 ani, iar in lege copiii de varsta mica sunt copiii pana la 2 ani. “Ca urmare, consideram ca referirile din continutul legii transmise spre promulgare la „sugari” si, respectiv la „copiii de varsta mica” trebuie sa fie corelate cu cele prevazute de Regulament”, precizeaza www.presidency.ro.

Klaus Iohannis (foto https://www.facebook.com/klausiohannis) atrage atentia ca ordinea juridica a Uniunii Europene se intemeiaza pe prioritatea sa fata de cea nationala, asa ca “domnule Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, va solicitam reexaminarea Legii privind reglementarea marketingului inlocuitorilor laptelui matern din perspectiva considerentelor anterior expuse”.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.