Incendiul “Colectiv”: salvarea, de la banca de piele

0

Pentru salvarea celor grav raniti in incendiul de la “Colectiv” e nevoie nu doar de sange, ci si de piele, pentru a o inlocui pe cea arsa! Ce a anuntat insa ministrul Sanatatii legat de banca de piele.

Sunt foarte multi donatori, nu refuzam pe nimeni, doar…

“In momentul de fata, exista o rezerva destul de importanta care poate acoperi cererea de acum. Sunt însa si foarte multi donatori care si-au exprimat aceasta dorinta. Evident ca noi acceptam orice ajutor din partea donatorilor, nu refuzam pe nimeni, doar vor fi evaluati si vor fi înstiintati de noi”, a anuntat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, potrivit Mediafax.

Nu mai putin de 7.000 de centimetri patrati de tegument sunt stocati, in acest moment, în banca de piele a Spitalului “Grigore Alexandrescu”!

De luni ar putea incepe operatiile de chirurgie plastica si reparatorie si atunci se va recurge la banca de piele. Statul roman va acoperi toate costurile, suna promisiunea autoritatilor.

Banca de piele – grefele sunt pastrate in azot lichid, la minus 196 de grade Celsius

Daca pana sa existe banca de piele de la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, prima de acest gen din tara, medicii foloseau, pentru a-i vindeca pe copii, piele provenita de la parinti, acum se foloseste tegument prelevat de la donatorii aflati in moarte cerebrala. Grefele sunt conservate in conditii speciale, in azot lichid, la o temperatura de minus 196 de grade Celsius. “Pielea este prelevata de la un donator, aflat in moarte cerebrala si este utilizata, mai apoi, ca un pansament biologic temporar, care ajuta la vindecarea tegumentara si generala. Se recurge la banca de piele atunci cand un pacient are arsuri grave, de peste 60 % din suprafata corpului”, a declarat prof. dr. Dan Mircea Enescu, citat de Cancan.

Prelevare de organe pentru a-i salva pe cei de la “Colectiv”

Pielea, dar si organele ununui barbat de 64 de ani, aflat in moarte cerebrala, la Buzau, au fost prelevate de o echipa formata din medicii de la Spitalul Judetean, dar si de specialisti veniti de la Bucuresti. Au fost recoltate piele, ficatul, rinichii, toate urmand sa fie folosite pentru a-i salva pe cei grav raniti, vineri seara, in incendiul din clubul bucurestean “Colectiv”. Este prima prelevare de organe la Spitalul Judetean Buzau, noteaza Agerpres.

Intoxicatia cu monoxid de carbon, fum si gaze toxice, produsa in urma unui incendiu de proportii, in clubul “Colectiv”, a dus la decesul a 30 de persoane. Acest tragic bilant ar putea sa creasca, avand in vedere ca multi dintre cei 137 de raniti, internati in spital, sunt in stare deosebit de grava.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.