Incendiul din club: trei zile de doliu national

Incendiul din club: trei zile de doliu national (VIDEO)

0

Ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu a anuntat, sambata, ca se vor propune trei zile de doliu national, in urma incendiului dintr-un club din Capitala, soldat cu 27 de morti si aproape 200 de raniti.

“La propunerea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta se vor propune trei zile de doliu national, incepand de astazi”, a afirmat Nicolae Banicioiu. Guvernul s-a reunit sambata, in sedinta, pentru a decide acest lucru, in urma incendiului catastrofal de la Clubul Colectiv din Bucuresti.

UPDATE. Guvernul a decis printr-o hotarare ca zilele de 31 octombrie, 1 si 2 noiembrie 2015 sa fie declarate zile de doliu national pe teritoriul Romaniei, cu aplicarea dispozitiilor legale in materie.

Ce presupune doliul national? Toate instituţiile si autoritatile publice centrale si locale au obligatia arborarii drapelului Romaniei in berna. Aceeaşi obligatie revine si persoanelor fizice, daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la resedinţă. Posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura isi vor adapta programul in mod corespunzator.

“Guvernul a decretat doliu national si cred că este un moment potrivit sa pastram cateva secunde de liniste pentru cei care au decedat”,
a afirmat sambata presedintele Klaus Iohannis.

Banicioiu, despre donarea de sange pentru raniti: sa conservam efortul pentru zilele urmatoare

“Directoarea CTS Bucuresti, doamna doctor Doina Gosa, a precizat ca in acest moment cererea de sange este acoperita de la donatorii de azi-noapte si astazi, la care se adauga rezervele strategice”, arata pagina de Facebook “Si eu donez”, care a strans peste 7.000 de aprecieri. “Oamenii sa vina LUNI, MARTI, MIERCURI SI JOI pentru ca dupa ce o sa fie stabilizati, pacientii vor avea nevoie de sange pentru operatii“, suna apelul facut pe pagina de socializare, unde se multumeste celor care au donat lichidul vital, necesar supravietuitorilor.

Acelasi apel l-a facut si ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu“… pentru a nu crea aglomeratie si pentru a conserva eforturile si pe zilele urmatoare cand vom avea nevoie de cantitati suplimentare de sange. Deci sa nu ne ducem toti in momentul de fata, ci sa conservam efortul pentru zilele urmatoare. In momentul de fata este asigurat necesarul si vreau sa va spun ca sunt cele trei centre unde se pot duce cei care vor sa doneze sange: este centrul din strada Constantin Caracas, numarul 2-8, care este deschis astazi, centrul de la Spitalul Militar, la fel, deschis de la 7:00 dimineata si centrul de la Spitalul Universitar, la fel, deschis de la ora 8:00 dimineata”.

Medic: este ca la razboi, nu am mai vazut asa o mobilizare de la Revolutie

“Este ca la razboi, se operaza simultan in multe sali de operatie. Nu am mai vazut asa o mobilizarea resurselor umane si materiale de la Revolutie. Toti au venit intoxicati. Aveau de asemenea arsura de cai respiratorii, arsa treaheea, laringe si plaman. Initial vorbeau, dar, daca nu erau intubati, mureau sufocati”, a spus, potrivit Mediafax, medicul Ioan Lascar, seful Clinicii de chirurgie plastica si reparatorie de la Spitalul Floreasca.

Potrivit Adevarul, solistul trupei “Goodbye To Gravity”, Andrei Galut, se afla internat in stare grava, cu arsuri pe maini si fata; el este ventilat mecanic, potrivit Adevarul. Trupa isi lansa albumul „Mantras of War“ in acel club. Printre cei surprinsi de incendiu, in club, s-a numarat si liderul trupei Vita de Vie, Adrian Despot. Pe pagina acestuia de Facebook se precizeaza: “Din fericire, Adrian este OK, a ajuns intreg acasa”.  

Identificarea cadavrelor, destul de anevoioasa

”La Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici sunt 27 de cadavre, mare majoritate fara acte de identitate. Identificarea acestora este destul de anevoioasa, ea este facuta de un politist, impreuna cu un medic legist. Identificarea presupune, printre altele, recunoasterea de catre familie, rude, prieteni”, a declarat potrivit aceleiasi surse Dan Dermengiu, directorul Institutului National de Medicina Legala.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.