Infectia cu HIV, legata de tatuaje, consumul de droguri si sexul neprotejat

Infectia cu HIV, legata de tatuaje, consumul de droguri si sexul neprotejat (VIDEO)

0

Timp de trei zile, timisorenii care au trecut prin centrul orasului au avut ocazia de a primi informatii despre infectia cu HIV, preventie si posibilitatile de diagnosticare, in cadrul unei actiuni inedite, organizata de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA in parteneriat cu Spitalul de boli infectioase Victor Babes Timisoara.

 

Campania de informare HIV Street vizeaza in special tinerii, populatie cu risc major de infectare

“Este o etapa locala a campaniei nationale de informare si educare HIV Street Art, o campanie prin care ne adresam tinerilor, in directia informarii si educarii despre infectia cu HIV.  Am abordat o cale inovatoare, apelam la arta, la dans, la teatru stradal, la multe evenimente care sa-I atraga pe tineri, si voluntarii UNOPA vor cauta sa-I informeze. Le arata povestea panourilor din spatele meu, le distribuie materiale,  prezervative, astfel incat sa inteleaga cat mai bine ca HIV exista , este o boala cronica de lunga durata de care trebuie si putem sa ne protejam. Important este sa avem grija in relatiile cu ceilalti, prezervativul este inca cea mai buna cale de protective vizavi de infectia cu HIV”, spune Iulian Petre, director executiv Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA(UNOPA).

“Mesajul actiunii este ca trebuie sa fim constienti ca HIV exista, tineretul trebuie sa se protejeze, toata lumea trebuie sa fie constienta ca trebuie sa aiba o conduita proactiva vizavi de infectie. Mesajul pacientilor este acela ca ei exista, ca au nevoie de tratament, de ingrijiri medicale adecvate si de o integrare sociala si profesionala adecvata.

Este o subfinantare a programului in momentul asta, se fac eforturi disperate, as spune, si de catre noi si la minister sa se gaseasca solutii de finantare, astfel incat sa nu se intrerupa tratamentul anul acesta. Speram ca Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor, Guvernul vor gasi resurse la realocarea bugetara sa finanteze in continuare programul”, adauga Iulian Petre.

Mihai Nedelea, voluntar in cadrul UNOPA, explica derularea actiunii:

“Campania asta e un pic mai deosebita deoarece o exprimam prin intermediul  artei, mai exact arta urbana si incercam sa convingem cat mai multi oameni sa isi faca testul HIV deoarece e foarte important. Pentru ca sunt multe persoane care au virusul acesta, nu stiu, si-l dau mai departe .Este un test gratuit si el se poate face la Institutul de boli infectioase Victor Babes de aici din Timisoara si, mai ales, este confidential”.

Despre infectia cu HIV medicii spun ca este foarte importanta diagnosticarea si instalarea rapida a tratamentului, iar femeile gravide infectate pot avea copii sanatosi, daca stiu cum anume trebuie sa procedeze.

640_x_350_hiv-istock-000013983560small

HIV este o boala care poate fi tinuta sub control

“Este o boala care poate fi tinuta sub control cu bunavointa din partea pacientilor si a parintilor. Deci, daca pacientul – indiferent ca este copil, adolescent sau adult – isi ia corect terapia,  poate sa traiasca tot atat cat o persoana neinfectata”, precizeaza dr. Rodica Costa, medic  primar pediatru Compartiment HIV/SIDA Spitalul de copii Louis Țurcanu Timișoara.

“Si acum am un nou nascut in spital, deci sunt. Pe de o parte nasc mamicile care provin din generatia 88-90, care au fost infectate in acea perioada de sugar, copil mic si care acum, avand 24, 26 de ani, fac copii. Majoritatea sunt neinfectati, din fericire. Si aceasta datorita faptului ca se iau niste masuri de profilaxie care se impun: de tratament al gravidei, deci mamica trebuie sa ia obligatoriu un tratament, copilul sa se nasca prin operatie cezariana, sa nu fie alaptat la san, pentru ca se poate transmite si prin laptele matern virusul si bebele sa primeasca profilaxie sase saptamani”, completeaza dr. Rodica Costa.

Statisticile arata ca, in continuare, adultii se mai infecteza cu HIV

“Din punctul de vedere al Centrului Regional Timis, vreau sa va spun in primul rand ca avem arondate patru judete – Timisul in sine, Hunedoara, Aradul si Caras Severin. La aceasta data, in evidenta noastra se afla 810 pacienti de la toate aceste judete, dintre care 700, 710 sunt deja pe tratament antiretroviral. Ceea ce as vrea sa subliniez este ca foarte multi provin din vechea cohorta de care ati auzit si dvs, din 89-90. Ei sunt in continuare pe tratament si sunt cam 60%, 70 % din numarul total. Avem o incidenta destul de crescuta, daca ma refer de la un an la altul. Referitor la declararea cazurilor noi, cam  cu 20-25 % o crestere la adulti”, spune dr. Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase, coordonator Program HIV/SIDA Spitalul de boli infecțioase Victor Babeș Timișoara

Intre cauzele imbolnavirii la adulti sunt enumerate tatuajele facute in conditii improprii, folosirea drogurilor  si sexul neprotejat.

autor: DELIA SESCU BARBU

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.