Infectie fatala, legata de medicamentul Tecfidera!

Infectie fatala, legata de medicamentul Tecfidera!

0

Risc de invaliditate severa sau deces, legat de medicamentul Tecfidera: acesta poate declansa o infectie, la originea careia este un virus care, de obicei, este inofensiv!

Tecfidera, utilizat pentru tratamentul pacientilor cu scleroza multipla

Tecfidera este un medicament utilizat pentru tratamentul adultilor cu scleroza multipla, o boala in care procesul inflamator distruge teaca protectoare care inconjoara fibrele nervoase. Medicamentul Tecfidera se utilizeaza in special la adulti cu scleroza multipla recurent-remisiva, in care pacientul sufera izbucniri (atacuri) ale simptomelor (recidive), urmate de perioade de recuperare (remisii). Medicamentul Tecfidera contine dimetil fumarat ca substanta activa.

De la Tecfidera la leucoencefalopatia multifocala progresiva

Agentia Europeana a Medicamentului a emis noi recomandari adresate medicilor si pacientilor: exista riscul de aparitie a leucoencefalopatiei multifocale progresive – LMP la pacientii care utilizeaza acest medicament – Tecfidera (dimetil fumarat).

LMP este o infectie rara a sistemului nervos central, cauzata de virusul John Cunningham. Acest virus este frecvent intalnit la nivelul populatiei si, de obicei, este inofensiv. Cu toate acestea, la persoanele cu sistem imunitar compromis, acesta poate determina aparitia LMP, cu simptome asemanatoare atacului de scleroza multipla, putand duce la invaliditate severa sau deces!

Trei cazuri de LMP, la pacienti care au folosit Tecfidera, au pus in garda autoritatile europene. Ce trebuie sa stie medicii, farmacistii, pacientii:

– inainte de incepere tratamentului cu medicamentul Tecfidera, trebuie efectuate o hemoleucograma completa, inclusiv o analiza a numarului de limfocite, precum si o investigatie tip IRM, de referinta (de obicei, in termen de trei luni), pentru comparatie. Dupa inceperea terapiei, la fiecare trei luni trebuie efectuata hemoleucograma completa, inclusiv analiza limfocitelor.
– in situatia in care, in timpul tratamentului cu medicamentul Tecfidera, numarul de limfocite scade sub 0,5×109/l si se mentine scazut timp de peste sase luni, se impune reevaluarea beneficiilor si riscurilor continuarii tratamentului cu Tecfidera, in contextul existentei altor optiuni terapeutice.
– in timpul tratamentului cu medicamentul Tecfidera, trebuie evaluata necesitatea efectuarii de investigatii IRM suplimentare.
– nu s-au efectuat studii de evaluare a eficacitatii si sigurantei medicamentului Tecfidera in cazul transferului pacientilor de la alte terapii cu actiune de modificare a bolii, la tratamentul cu Tecfidera.
– in cazul suspectarii aparitiei LMP, tratamentul cu medicamentul Tecfidera trebuie intrerupt imediat!

Ce trebuie sa stie pacientii tratati pentru psoriazis

S-au analizat si cazurile de LMP aparute la utilizarea altor doua medicamente care contin fumarat, si anume Fumaderm si Psorinovo, ambele utilizate pentru tratamentul psoriazisului. Cazuri de LMP au aparut si la pacientii cu limfopenie prelungita tratati cu aceste medicamente.

Unii dintre pacientii tratati pentru psoriazis cu aceste preparate pot de asemenea prezenta un numar persistent scazut de limfocite si pot fi expusi unui risc mai mare de aparitie a LMP, in cazul infectarii cu virusul amintit.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.