Infectii cu transmitere sexuala? Ce trebuie sa te puna pe ganduri

0

Oricine are relatii sexuale poate contacta infectii cu transmitere sexuala. Daca aveti un contact sexual neprotejat, nu numai vaginal, ci si anal sau oral!, cu cineva care are o infectie, i-o poate transmite!

Ce semne ar putea indica infectii cu transmitere sexuala

Secretii (scurgeri) neobisnuite din vagin sau din uretra (din penis). La femei exista o secretie fiziologica (normala). Ar trebui sa va ingrijorati daca secretia isi schimba culoarea, mirosul (devine chiar neplacut), consistenta, provoaca iritatii / mancarime sau e mai abundenta.
Eruptii cutanate langa vagin, penis sau anus.
Mancarime sau iritatie langa vagin, penis sau anus.
Dureri sau arsuri la urinare.
Urinare mai frecventa decat de obicei.
Durere la contactul sexual.

Daca observati unul din aceste semne, atunci trebuie sa va duceti la o clinica de boli dermato-venerice, la un cabinet de obstetrica-ginecologie, la un cabinet de planificare familiala, dispensar, o policlinica sau la medicul de familie. “Cu cat descoperiti mai repede infectia si va adresati medicului pentru tratament, cu atat va veti vindeca mai usor”, transmite DSP Bihor.

Si nu este obligatoriu sa existe simptome, ca sa veti una din aceste infectii cu transmitere sexuala

Noua din zece femei cu gonoree nu au simptome. Aceasta, pentru ca unele infectii cu transmitere sexuala sunt latente, adica semne pot aparea dupa cateva luni de la infectare (sau chiar mai mult) sau pur si simplu nu apar (“purtator sanatos”). Persoana infectata insa poate transmite boala sau poate pastra doar complicatiile acesteia la un moment dat. Asa ca, daca aveti motive sa credeti ca v-ati infectat (chiar daca nu aveti semne), mergeti imediat la un control medical!

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.