Infectiile cu transmitere sexuala - simptome - Televiziunea Medicala

Infectiile cu transmitere sexuala – simptome

4

Infectiile cu transmitere sexuala pot afecta atat barbatii, cat si femeile. Cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala sunt: Chlamidya, Gonoreea, Herpesul genital, HPV, anumite tipuri de hepatita, Sifilis, HIV, Tricomonas.

Bolile cu transmitere sexuala nu au tot timpul simptome

Riscul ca o boala cu transmitere sexuala sa fie transmisa mai departe poate fi foarte mare, chiar daca nu prezentam simptome. Multe din bolile cu transmitere sexuala pot duce la infertilitate.

Pentru a reduce semnificativ riscul de contactare a unei infectii cu transmitere sexuala cel mai bine este sa se folosesca prezervativul. nfectiile cu transmitere sexuala, care sunt cauzate de bacterii sau paraziti, pot fi tratate si vindecate. Cele cauzate de virusi pot fi tinute sub control, dar nu se vindeca.

O infectie cu transmitere sexuaa se poate transmite prin contact sexual vaginal, oral sau anal.

Este foarte important sa se faca regulat screening, din cauza ca de foarte multe ori simptomele lipsesc sau nu sunt specifice.

Cuprins:

 1. Clamidya (clamidioza)
 2. Gonoreea
 3. Herpesul genital
 4. HPV
 5. Sifilis
 6. HIV/SIDA

Clamidya (clamidioza)

Chlamydia, boala denumita si Clamidioza, este o infectie bacteriana dezvoltata in principal la nivelul organelor genitale care poate crea mari neplaceri pacientilor. Bacteria Chlamydia trachomatis este principala cauza a acestei boli.

Organele afectate de aceasta infectie la femei sunt uretra, canalul cervical si organele reproductive, in timp ce la barbati este afectata in principal uretra. In anumite cazuri, boala poate merge mai departe si poate afecta chiar si alte parti ale corpului, cum ar fi rectul, suprafata oculara sau pleoapele.

Cauzele ce pot declansa infectia sunt multiple, dar cele mai comune includ contactul sexual neprotejat cu un partener infectat, o viata sexuala foarte activa cu mai multi parteneri necunoscuti (creste riscul ca unul dintre ei sa fie infectat), inceperea vietii sexuale inainte de varsta de 18 ani sau pur si simplu un sistem imunitar foarte slabit din anumite cauze.

Chlamydia se poate transmite cu usurinta prin orice tip de contact sexual (vaginal, anal sau oral) daca partenerul este deja infectat. De asemenea, infectia poate fi transmisa si copiilor nou-nascuti prin intermediul mamei, daca aceasta este deja bolnava.

In general, 50% dintre barbatii infectati si 75% dintre femeile infectate nu prezinta nici un fel de simptome ale bolii, lucru care face dificila depistarea corecta si la timp a infectiei in lipsa unor consulturi medicale periodice.

In cazurile in care simptomele se manifesta, primele semne de infectie apar de regula la 2-3 saptamani de la contractarea bolii:

 • La femei: dureri abdominale, urina tulbure, conjunctivita, dureri la urinare, sangerari menstruale neregulate, mancarimi genitale, febra, senzatie de oboseala constanta, usturime la nivelul organelor genitale, inflamarea glandelor bartoliniene (glandele pozitionate la deschiderea vaginului).
 • La barbati: aparitia unor cruste pe capul penisului, conjunctivita, urina tulbure, secretii apoase la nivelul penisului, usturime in timpul urinarii, cresterea sensibilitatii anusului sau scrotului.

Gonoreea

Gonoreea este o afectiune comuna cu transmitere sexuala, infectia fiind cauzata de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Gonoreea afecteaza atat barbatii, femeile cat si copiii.

Simptomele obisnuite la barbati sunt de arsura la urinare si prezenta unei secretii uretrala laptoasa alb-galbuie.

Femeile, pe de alta parte, sunt asimptomatice jumatate de timp sau au scurgeri vaginale si dureri pelviene.

In ambele cazuri, daca gonoreea este lasata netratata, aceasta se poate raspandi la nivel local, provocand epididimita sau boala inflamatorie pelvina.

Gonoreea este cauzata de bacteria Neisseria gonorrhoeae .

Infectia se transmite de la o persoana la alta prin sex vaginal, oral sau anal.

Tratamentul gonoreei consta in administrarea de antibiotice: ceftriaxona sau azitromicina sau doxiciclina.

Herpesul genital

Herpes genital – este o infectie virala cronica produsa de virusul Herpes simplex (VHS) tip 1 sau 2. Afectiunea se prezinta clinic sub forma unor leziuni multiple, dureroase, veziculare sau ulcerative, dispuse caracteristic “in buchet”. Nu se transmite doar prin contact sexual, ci si daca o persoana atinge una din vezicule. Femeile sunt mai predispuse la aceasta afectiune.

herpes genitalLeziunile cauzate de herpes genital sunt insotite de durere, prurit (mancarime), adenopatie inghinala fluctuenta, disurie si secretii vaginale si uretrale.

Desi nu exista un tratament care sa conduca la vindecarea afectiunii – herpes genital, tratamentul sistemic cu Aciclovir (sau cu analogii sai) initiat cat mai precoce dupa debutul simptomelor poate modifica evolutia bolii. Tratamentul topic cu Aciclovir produce doar o scurtare minima a duratei episoadelor simptomatice si nu este recomandabil.

HPV

Infectia cu virusul Papiloma Uman (HPV) este destul de raspandita, calea de transmitere principala este cea sexuala. In unele cazuri se mai poate transmite si din bazine de inot, wc-uri publice, dar aceste cai sunt mai rare. In principiu ne intereseaza aceasta infectie datorita legaturii sale cu cancerul de col uterin. Nu este adevarata afirmatia ca toate persoanele care au aceste tipuri de Papiloma virus vor dezvolta in timp cancer de col uterin. Depinde foarte mult evolutia acestei boli si de imunitatea organismului.

Odata contactata infectia, organismul ramane cu ea, dar reuseste sa o tina sub control.

Ca masura de prevenire, medicii recomanda folosirea prezervativului. O femeie care este identificata cu virusul Papiloma Uman (HPV) are recomadarea de a efectua un Papanicolau la 6 luni, sau la 1 an. Studiile arata ca pana la dezvoltarea cancerului de col uterin sunt necesari 10 ani.

Sifilis

Sifilisul apare in urma infectiei cu Treponema Pallidum. El poate fi primar, secundar, tertiar, poate avea forme congenitale (sifilisul congenital – in care copilul este infectat la nastere de catre mama bolnava).

Primul simptom in cazul sifilisului primar este aparitia unei pete rosii (macula eritematoasa), care devine o eroziune, adancindu-se, si apoi o ulceratie care doare doar in cazul traumatizarii sau al suprainfectarii. La femei pot fi afectate labia, vaginul, uretra si perineul. La ambele sexe mai pot fi afectate regiunea anorectala, mamelonara, buzele, limba, amigdalele, etc. Complicatiile care pot aparea sunt fimoza, parafimoza, suprainfectari ale leziunii, blocajul cailor limfatice (limfedem) cu edemul penisului si a scrotului sau a labiilor.

Sifilisul secundar este considerat o stare septica cu Treponema – simptomele pot aparea in 3 – 6 saptamani, determinand aparitia silifidelor. Acestea sunt pete mici, roz – pal, care nu ies in relief si determina rozeola silifica sau care ies putin in relief pe piele (papule). Pot aparea stari asemanatoare gripei (lipsa poftei de mancare, dureri de cap(cefaleea) si musculare, articulatii ce dor, rinoree, etc).

Se poate instala sifilisul latent sau cel tertiar, dar in ultima perioada acestea apar tot mai rar datorita tratarii la timp si a mijloacelor de informare in masa.

HIV/SIDA

Infectia HIV/SIDA este o infectie cu virusul imunodeficientei umane, cronica, progresiva, care afecteaza si elimina celulele sistemului imun responsabil de apararea nespecifica dar mai ales specifica. in lipsa unui tratatment antiviral evolutia este spre deces prin boli infectioase cu germeni oportunisti. Evolutia bolii grefata de infectiile secundare, reprezinta o presiune permanenta pe sistemul de sanatate.

Portile de intrare in organism ale acestui virus sunt ranile deschise, suprafetele iritate, zgariate sau inflamate ale pielii si tesuturile sensibile gen mucoasa vaginala. Lichidele infectioase prin care acesta se transmite sunt sangele, sperma, laptele de mama, etc. si nu cele ca saliva, urina, transpiratie sau lacrimi.

Share.

4 Comments

 1. Pingback: 5 afectiuni care duc la infertilitate • VoxMedical | Viata si sanatate

 2. Pingback: Ce recomada OMS Romaniei pentru stoparea epidemiei de HIV/SIDA • VoxMedical | Viata si sanatate

 3. Pingback: Afectiuni ginecologice frecvente si tratamentul potrivit • VoxMedical | Viata si sanatate

 4. Pingback: Principalele cauze ale pierderii sarcinii • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.