Infectiile urinare - cauze, simptome, tratament (VIDEO)

Infectiile urinare – cauze, simptome, tratament (VIDEO)

1

Infecțiile urinare sunt cele mai frecvente la femei, iar in cazul persoanelor varstnice sunt o cauza majora de septicemie.

“Infectiile tractului urinar sunt cele mai frecvente boli infectioase care pot sa vizeze aparatul renal si de eliminare a urinei. Sunt destul de frecvente si reprezinta cea mai frecventa cauza de adresare la medicul nefrolog sau urolog. Dezvolta mai ales femeile. Se apreciaza ca cel putin doua-trei femei, din 10 vor dezvolta in cursul vietii o infectie urinara. In momentul in care se instaleaza au tendinta de a recidiva. De cele mai multe ori, recidivele sunt reinfectii si se petrec datorita scaderii mijloacelor de aparare ale organismului persoanelor respective.”, a spus conf. univ. dr. Adalbert Schiller, Șeful Clinicii de Nefrologie, Spitalul Județean, Timișoara.

Dezvoltarea de germeni in caile urinare este o problema foarte serioasa, in cazul varstnicilor reprezinta cauza majora de septicemie. Reprezinta o mare problema pentru femeia gravida si bolnavul diabetic. Pentru anumite categorii de populatie, infectiile urinare reprezinta un risc vital adevarat.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Simptome
  4. Cauze
  5. Tratament

Infectiile urinare – simptome

Simptomele acestei afectiuni sunt usor de depistat, iar daca este afectat rinichiul atunci apare febra si durerea de spate cu iradiere pe caile urinare.

“Cele mai banale simptome sunt citate sub numele de raceala. Asta inseamna a urinat des, putin, senzatie de iminenta urinare, precum si senzatia ca urina este fierbinte sau ustura sau ca urinatul doare. Acestea reprezinta semnele de baza ale unei infectii care vizeaza caile urinare joase. Cand este vizat rinichiul, apare si febra peste 38 si durerea de spate cu iradiere pe caile urinare. Este tabloul perfect pentru pielonefrita acuta care reprezinta deja o problema care nu se mai poate neglija.”, a spus conf. univ. dr. Adalbert Schiller, Șeful Clinicii de Nefrologie, Spitalul Județean, Timișoara.

Infectii urinare – cauze

Infectiile urinare apar mult mai frecvent in momentul in care oamenii incep sa faca bai in apa rece si de regula, se intampla vara. Mult mai rar in perioadele de iarna. La femei, la debutul activitatii sexuale constante pot sa apara mai des infectii urinare, dar nu sunt dependente de anotimp.

Infectiile urinare – tratament

Cistitele in mod spontan se pot vindeca. Nu acelasi lucru se intampla cu rinichiul, daca este infectat exista o reactie sistemica si poate sa evolueze spre insuficienta renala acuta, fie spre septicemie. Daca poti sa tratezi infectii urinare necomplicate in ambulatoriu, formele complicate este obligatoriu sa le tratezi la nivel de spital.

In momentul in care ne uitam in marile baze de date publicate, cresterea consumului de lichide se pare ca nu reduce aparitia infectiei urinare. In mod paradoxal, consumul unor plante, derivatele de merisor sau afine, respectiv unele medicamente care contin extracte din aceasta categorie, ar putea sa previna aparitia infectiilor urinare, pentru ca ele impiedica adeziunea bacteriei la mucoasa vezicala.

Medicii atrag atentia ca automedicatia sau medicatia bazata pe sfaturi nu este indicata, deoarece de cele mai multe ori nu este suficienta ca doza si ca durata, astfel incat germenii pot sa supravietuiasca si dupa tratament si vor dezvolta rezistenta la antibiotic.

autor: Liana Groun

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Sarcina cu risc crescut – diagnosticare, monitorizare, solutii • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.