Diagnostic: infertilitate! - Unul din cinci cupluri este infertil - Televiziunea Medicala

Diagnostic: infertilitate! – Unul din cinci cupluri este infertil

1

Oricat de crud suna cuvantul infertilitate, el exista si afecteaza aproape un sfert din populatia tarii, iar statisticile de la nivel mondial spun ca unul din cinci cupluri este infertil.

Infertilitate – cauze

Cauzele care conduc la acest diagnostic sunt multe si afecteaza ambii parteneri din cuplu.

Infertilitatea nu este o patologie ca atare. Ea este un efect secundar al unei patologii, tocmai de aceea este foarte important ca partenerii care-si doresc un copil sa primeasca un diagnostic corect. Cauzele pot fi feminine sau masculine. Este important de retinut faptul ca atunci cand un cuplu nu poate concepe un copil dupa un an in care a intretinut raporturi sexuale regulate si neprotejate este considerat infertil. Iar in acel moment cuplul este bine sa se indrepte catre un medic specialist in infertilitate pentru a incepe investigatii specifice si amanuntite.

Printre cauzele infertilitatii de tip feminin se numara disfunctionalitati ale ovulatiei, provocate fie de sindromul ovarului polichistic, fie de insuficienta ovariana primara.

Alte cauze ale infertilitatii femine pot fi cauzate de obstructionari ale trompelor uterine, de unele afectiuni ale uterului – cum sunt fibroamele uterine, anomalii congenitale si, nu in ultimul rand, de endometrioza, o boala ascunsa si insuficient diagnosticata la ora actuala.

Printre principalii factori care duc la crestrea riscului de infertilitate feminina se numara varsta – odata cu implinirea varstei de 30 de ani fertilitatea se afla pe o curba descendenta, pentru ca dupa 40 de ani sa scada abrupt, problemele hormonale, probleme de greutate – atat obezitatea cat si subponderablitatea afecteaza fertilitatea unei femei, bolile cu transmitere sexuala, fumatul, consumul de alcool in exces, stresul, regimul alimentar nesanatos.

Citeste aici despre cauzele infertilitatii la femei.

Infertilitatea masculina are ca principala cauza modificarea parametrilor materialului seminal, mai precis a numarului, motilitatii si a morfologiei spermatozoizilor.  Rezultatele unei spermograme pot scoate la iveala o serie de tulburari precum azoospermia – lipsa spermatozoizilor, astenospermia – lipsa capacitatii de deplasare a spermatozoizilor, acestia fiind incapabili sa fertilizeze ovulul, sau teratospermia – modificari ale formei si/sau structurii spermatozoizilor. Alte cauze ale infertilitatii de tip masculin sunt deficienta testiculara, variocelul, dar si bolile cu transmitere sexuala.

Citeste pe larg despre infertilitatea masculina aici.

Infertilitatea nu este o pedeapsa si nici o condamnare la o viata fara copii. Este important insa ca imediat ce au trecut mai mult de 12 luni de activitate sexuala regulata si neprotejata si nu a aparut sarcina, cuplul sa mearga la medicul specialist in infertilitate pentru a primi un diagnostic corect si un plan personalizat de tratament. Nu se poate vorbi despre un singur tratament pentru infertilitate si, foarte important, nu toate cuplurile diagnosticate cu infertilitate ajung la procedura numita fertilizare in vitro (FIV), existand si alte moduri de a rezolva aceasta problema – inseminarea artificiala, transferul de  gameti ori transferul intrafalopian zigotic.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

1 Comment

  1. Pingback: 5 afectiuni care duc la infertilitate • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.