Infertilitatea masculina - cauze, investigatii medicale, teste

Infertilitatea masculina – cauze, investigatii medicale, teste

7

Daca in trecut infertilitatea era atribuita doar femeilor, in zilele noastre lucrurile nu mai stau la fel. Astfel ca, intr-un cuplu, infertilitatea se atribuie acum in procente aproape egale. Si chiar daca barbatii sunt destul de sensibili cand vine vorba despre puterea lor de procreare, si ei trebuie sa faca investigatii de infertilitate.

Infertilitatea masculina – cauze

  • Stresul este unul dintre factorii care ne influenteaza sanatatea mai mult decat vrem sa credem. Astfel ca spermograma unui barbat afectat de acest ritm trepidant al vietii variaza mult de la o luna la alta si poate chiar de la o zi la alta. Principalii factori care influenteaza patologia infertilitatii de natura masculina sunt, pe langa stres, conditiile de munca, dieta, sportul dus la extrem sau lipsa completa a miscarii, fumatul – tutunul afecteaza grav calitatea si mobilitatea spermatozoizilor, dar si afectiuni avute in copilarie. Rujeola si rubeola, doua dintre cele mai cunoscute boli ale copilariei cauzate de virusi, extrem de contagioase, pot lasa urme daca nu au fost tratate asa cum ar fi fost necesar, afectand structura testicolului, un lucru iremediabil.

Pentru a vedea daca problema de infertilitate in cuplu porneste de la barbat, se impune prezenta la medicul specialist. Principalele investigatii medicale recomandate sunt:

  • Spermograma – este cel mai simplu test care indica fertilitatea la nivelul lichidului seminal. Aproximativ 20 de milioane de spermatozoizi/ml cu mobilitate de 50% sunt cifrele care demonstreaza daca un material seminal este normal sau nu. Valoarea crescuta a unuia dintre parametrii materialul seminal poate arata o anormalitate sau o patologie. Modificarea acestor parametri este strans legata de inflamatiile de la nivelul organului genital, de tulburarile hormonale ale barbatului, de anomalii genetice, malformatii de la nastere sau de modificari aparute de-a lungul vietii: variocel, consumul excesiv de alcool si tutun, tulburari de dinamica sexuala etc.
  • Testul postcoital – se face prin examinarea mucusului cervical prelevat de pe colul uterin al partenerei imediat dupa ce a avut loc contactul sexual. Aceasta analiza poate depista prezenta, numarul si mobilitatea spermatozoizilor prezenti.
  • Analize hormonale – pe baza unei probe de sange, se urmareste aflarea nivelului de testosteron si a hormonului foliculo-stimulant (FSH), dar si a hormonului luteinizat (LH), care are rolul de a produce testosteron. Medicul mai poate recomanda si realizarea altor teste precum cele pentru aflarea valorilor prolactinei, estrogenilor sau adrenalinei.
  • Ecografia testiculara – se recomanda pentru a depista eventualele anormalitati care pot afecta fertilitatea barbatului: marimea testiculelor, prezenta unor chisturi, variocele etc.
  • Teste genetice – arata clar daca infertilitatea barbatului are un substrat genetic.

Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii de tip masculin sunt bolile cu transmitere sexuala (infectii cu Chlamysia si Gonoree), obstructiile si defectele congenitale, traumatismele la nivelul testiculelor, ejacularea retrograda, dereglarile hormonale, bolile autoimune, disfunctiile sexuale, variocelul.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.