Care sunt cauzele infertilitatii la femei - Televiziunea Medicala

Cauzele infertilitatii la femei

1

Cand un cuplu nu poate avea copii, motivele infertilitatii se impart aproximativ egal intre cei doi parteneri. Dar cel mai important este ca atunci cand sarcina nu apare pe cale naturala timp de un an, cuplul trebuie sa se prezinte la medicul specialist in infertilitate pentru a incepe investigatiile. Doar astfel partenerii vor putea primi un diagnostic corect si concret, dar si un tratament adecvat.

Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii femine sunt urmatoarele:

  • Endometrioza – o boala din ce in ce mai frecventa in randul femeilor cu varste cuprinse intre 25 si 45 de ani. Se intampla atunci cand tesutul care captuseste uterul se regaseste si in afara lui, inclusiv pe organele din jur. Cand apare pe ovare, endometrioza impiedica ovulatia sau fecundarea si astfel obtinerea unei sarcini pe cale naturala. Principalele simptome ale afectiunii sunt durerile menstruale de intensitate mare, dureri in timpul contactului sexual. Cu toate acestea, nu toate femeile au simptome evidente, ceea ce face greu de depistat boala. Laparoscopia este cea mai buna metoda de diagnostic, dar si de tratare a endometriozei. Se presupune ca aceasta afectiune este a doua cauza a infertilitatii femine.
  • Afectiuni ale trompelor uterine – fie că sunt înfundate cu aderențe, fie cu lichid, nu se poate obtine sarcina pe cale naturala, spermatozoidul fiind impiedicat sa ajunga la ovul pentru a-l fecunda. Daca femeia, din diferite motive, nu mai are trompele uterine, singura posibilitate de a mai obtine sarcina este proceduara de fertilizare in vitro.
  • Fibromul uterin –  in functie de dimensiune, dar si de pozitionare, fibromul uterin poate sa impiedice aparitia sau evolutia unei sarcini. Este o tumora benigna, ce apare adesea la femeile aflate la varsta reproductiva. De cele mai multe ori, fibroamele uterine nu au vreun simptom. Acesta poate fi descoperit in timpul unei ecografii de rutina si se poate indeparta chirurgical.
  • Dereglarile hormonale – sunt probleme care apar la orice varsta si pot duce la lipsa menstruatiei ori la aparitia neregulata a acesteia, la absenta ovulatiei sau la aparitia ovarelor polichistice.
  • Varsta – este o cauza non-medicala a infertilitatii, dar este foarte des intalnita mai ales in ultimii ani, deoarece femeile decid sa ramana insarcinate din ce in ce mai tarziu. Dupa implinirea varstei de 35 de ani, are loc o scadere abrupta a fertilitatii, iar dupa 40 de ani lucrurile se complica si mai mult, deoarece vorbim de o scadere dramatica a fertilitatii.
  • Infectiile genitale si bolile endocrine – daca in cazul afectiunilor endocrine este vorba de tinerea sub control a acestora si de un tratament de specialitate recomandat de medicul endocrinolog, in cazul infectiilor genitale se impune atentie si mai mare. Infectia cu Chlamydia, foarte frecventa, netratata la timp poate duce la infertilitate.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Silent Pain: Endometriosis (Part 1) - Healthtips by TeleMe

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.