Ingrijirea nou nascutului in prima luna de viata

Ingrijirea nou nascutului in prima luna de viata (VIDEO)

0

Aproape o sută de viitoare mame si viitori tatici au luat parte, marti, la seminarul gratuit organizat de Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis Timisoara pe tema Ingrijirea nou nascutului in prima luna de viata. S-au oferit informatii, s-au pus intrebari, s-au castigat premii.

“Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis cu spijinul unor parteneri privati reuseste sa organizeze , pentru al patrulea an consecutiv, seminarul de ingrijire a nou nascutului in prima luna de viata. Este o actiune care a inceput in urma cu patru ani, in incinta policlinicii Profilaxis, cu doar patru participant,  trei mamici si doar un curajos tatic, si astazi, dupa cum vedeti, avem o sala de aproape o suta de persoane, iar numarul este aproximativ egal intre mamici si tatici participanti, ceea ce ne bucura foarte mult”, spune Oriana Goleanu, coordinator program Fundatia Profilaxis.

“Seminarul nostru este structurat in doua parti. In prima parte primesc cateva informatii despre celulele stem, subiect considerat de unii tabu, informatii care sa ii ajute pe de o parte sa jongleze intre multitudinea de oferte de pe piata, care sa ii ajute sa aleaga cea mai buna oferta si, pe de alta parte, si partenerii nostri, cei de la Stem Cells Bank isi prezinta serviciile.”, adauga Oriana Goleanu, coordinator program Fundatia Profilaxis.

ÎNGRIJIREA NOU NĂSCUTULUI_2

Alte informatii sunt despre screeningul pentru boli metabolice, un produs mai nou pentru piata romaneasca, dar foarte util pentru ca bolile metabolice pot avea simtome ascunse care sunt depistate mult mai tarziu si consecintele pot fi foarte urate si nedorite, dar depistate la timp, cu o interventie profesionista a medicului, pacientul poate duce o viata absolut normala.

In a doua parte cu sprijinul Policlinicii Profilaxis printr-un medic de familie, care le prezinta parintilor cam tot ceea ce urmeaza sa se intample in prima luna de viata cu nou nascutul, de la primele scancete, prima baita, cum il imbracam in casa, cum il scoatem afara, cand il alaptam, cand il cantarim, tot felul de aspecte, mai placute sau mai putin placute, ce inseamna febra, ce inseamna regurgitat, ce inseamna vomitat si alte posibile situatii care sune prezentate parintilor, astfel ca atunci cand se intampla, pe de o parte sa nu se panicheze, pe de alta parte sa poata lua cele mai bune decizii pentru copilasul lor. Sa stie pana unde e competenta lor ca parinti, de unde trebuie neaparat sa apeleze la sfatul unui specialist.

 “Intr-adevar este prima data cand particip la un astfel de semnar. Mi se par foarte folositoar, mai ales ca este primul copil. Sunt utile, sunt noutati pentru noi si este important pentru fiecare mamica sa fie informata, asta e important.

Cred ca toate sunt importante dar acum intr-adevar sunt interesata mai mult de ingrijirea bebelusului pentru ca nu am o experienta foarte vasta, nu am deloc si, de fapt, toate au importanta”, confirma Ramona Popa, viitoare mamica, prezenta la seminar.

“Este o oportunitate foarte buna pentru noi sa oferim viitorilor parinti informatii despre stocarea celulelor stem si despre screeningul neonatal, un diagnostic tot preventiv, tot pentru familii care asteapta un copil.

Oferta este mare, informatiile de pe forumuri si diverse site-uri sunt foarte multe si este o oportunitate sa facem niste clarificari, sa raspundem la niste intrebari si sa dam chiar niste informatii bine documentate, bazate pe studii stiintifice si nu pe orice”, precizeaza Ioannis Kountouris, manager banca de celule stem.

Fundatia Profilaxis va anunta data urmatorului seminar despre ingrijirea nou nascutului gratuit

Ovidiu Mirauta, viitor tatic, spune ca  “e normal sa vii sa te informezi, mai ales ca sunt la primul copil, si eu gasesc foarte utile foarte multe informatii, pareri. Ambele parti sunt foarte importante, si ingrijirea nou nascutului e foarte importanta, pentru ca de acum incepe viata lui, de fapt, si primele zile, primele saptamani sunt cele mai importante”.

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.