INSP: Urmatorul val epidemic cauzat de tulpina Delta va aduce infectari si spitalizari masive

1

Potrivit statisticilor Institutului National de Sanatate Publica, dupa depasirea ultimului varf epidemic, pandemia a urmat un trend descend in ultimele 60 de zile. Acest lucru s-a vazut in numarul de cazuri confirmate, numarul de decese, rata de pozitivitate si numarul persoanelor inernate in sectiile de ATI. Numarul cazurilor confirmate a fost, in medie, de 40 pe zi.

Cresteri de 50 de ori ale cazurilor zilnice

Insa, INSP avertizeaza ca, la sfarsitul acestei luni, numarul cazurilor confirmate de coronavirus pe zi ar putea creste chiar si de 50 de ori.

Institutul National de Sanatate Publica mai arata in raportul sau ca, pana in prezent, acoperirea vaccinala, anti-Covid, nu trece de 40% in nicio grupa de varsta. Doar 1 din 3 persoane de peste 60 de ani au ales sa se vaccineze. De asemenea, acoperirea vaccinala depaseste 30% in doar 2,3% din totalul localitatilor din Romania. Raportul mai consemneaza ca, in ultimele 30 de zile, media zilnica de persoane vaccinate a fost in jur de 10.000. Maximul a fost atins in luna aprilie.

Specialistii avertizeaza ca la urmatorul val pandemic, cel provocat de tulpina foarte contagioasa Delta a coronavirusului, Romania va inregistra o crestere substantiala a infectiilor si spitalizarilor.

Scenariu ce s-ar putea sa nu se materializeze in Romania

In raport se mai arata ca exista o diferenta semnificativa a nivelurilor de acoperire vaccinala la grupele de varsta la risc (peste 60 de ani), intre Marea Britanie si Romania, astfel incat acest tablou cu un numar de decese mai mic decat in valurile anterioare este posibil sa nu se materializeze in cazul Romaniei. In cazul constatarii raspandirii unei variante de virus care prezinta abilitatea de a eluda raspunsul imun datorat vaccinarii nu se va putea exclude posibilitatea de reimpunere de restrictiilor economice si sociale la nivel local, regional sau national.

Specialistii atrag atentia, in raport ca, avand in vedere potentialul de evolutie a variantei Delta in Romania si acoperirea vaccinala scazuta in randul persoanelor la risc, este necesar ca unele restrictii sa ramana in vigoare in continuare.

INSP mai adauga ca restrictiile de calatorie “vor trebui sa ramana in vigoare si in perioada urmatoare. Decizia de renuntare la ele va depinde de imaginea epidemiologica internationala si interna, de prevalenta si localizarea oricaror variante de ingrijorare, eficacitatea vaccinurilor asupra acestor variante si impactul variantelor asupra transmisibilitatii, spitalizarilor si deceselor, precum si de progresul campaniilor de vaccinare atat la nivel national cat si international“, se mai arata in raport.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: INSP: Urmatorul val epidemic cauzat de tulpina Delta va aduce infectari si spitalizari masive • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.