Instanta a decis! Tratament gratuit cu medicamente de ultima generatie

Instanta a decis! Tratament gratuit cu medicamente de ultima generatie

0

Este jenant, este umilitor, sa se lupte in instanta cu Statul Roman pentru dreptul la viata, dar a fost nevoie s-o faca! Au obtinut tratament gratuit cu medicamente de ultima generatie.

Pacientii aveau melanom malign, adenocarcinom de prostata, neoplasm mamar

Prin 13 hotarari judecatoresti, pronuntate in favoarea a peste 120 de pacienti cu cancer din Romania, instanta a obligat Guvernul, Ministerul Sanatatii si CNAS sa le asigure tratament gratuit cu medicamente de ultima generatie.

Pacientii aveau melanom malign, adenocarcinom de prostata, neoplasm mamar, neoplasm pulmonar, adenocarcinom gastric, neoplasm ovarian, sarcom de tesuturi moi, dar si alte boli grave – scleroza multipla, artrita idiopatica juvenila.

“Este jenant si umilitor pentru pacienti, sa-si obtina un drept firesc, dreptul la viata garantat de Constitutie, in instanta! Vom continua sa ne aparam acest drept, prin orice mijloace legale, recurgand chiar la actiuni radicale!”, spun reprezentantii pacientilor.

Potrivit legii, pana la judecarea litigiului asupra fondului, pe calea ordonantei presedintiale, instanta a dispus masuri de urgenta pentru pastrarea/protejarea unui drept.

Judecatorii au constatat ca dreptul la viata al pacientilor este afectat in mod direct de refuzul autoritatilor competente de a lua o decizie finala cu privire la includerea noilor tratamente pe lista de medicamente compensate de catre stat. Noul mecanism de includere conditionata de incheierea contractelor cost/volum si cost/volum/rezultat nu este de natura sa asigure transpunerea corespunzatoare a directivelor europene.

APCR: S-a ajuns la o situatie de neacceptat pentru un stat membru al UE

In urma cu cateva zile, la Curtea de Apel Bucuresti s-a judecat primul litigiu asupra fondului dreptului.

“Instanta ne-a dat castig de cauza si a obligat paratii, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sa emita decizia finala privind includerea/neincluderea medicamentului Vemurafenibum (pentru tratarea melanomului malign), in Lista reglementata prin HG 720/2008, in 90 de zile de la ramanerea definitiva prezentei, iar in masura in care decizia finala este de includere in aceasta lista, sa comunice aceasta Decizie finala paratului Guvernul Romaniei, iar paratul Guvernul Romaniei, in aceasta ipoteza, sa emita o hotarare prin care sa aprobe aceasta lista, in termen de 30 de zile de la data comunicarii Deciziei finale de includere a medicamentului in aceasta lista”, a anuntat Alianta Pacientilor Cronici din Romania.

Aceasta hotarare judecatoreasca, desi nu este definitiva, este deosebit de importanta: este pentru prima data o instanta de judecata constata ca autoritatile competente nu respecta cadrul normativ in materia actualizarii listelor de medicamente compensate si le obliga sa ia masuri concrete in consecinta.

Dintr-o alta perspectiva, aceasta sentinta produce efecte fata de toti pacientii si nu numai fata de reclamantii in cauza, sustine APCR.

“Suntem ingrijorati de lipsa de reactie a autoritatilor din Sanatate care refuza sa-si exercite competentele legale. Ne intrebam cate procese mai sunt necesare pentru ca Statul Roman sa respecte si sa asigure dreptul la viata al pacientilor? S-a ajuns la o situatie de neacceptat pentru un stat membru al Uniunii Europene in care pacientii sunt ‘tratati’ de judecatori si nu de sistemul medical”, anunta Alianta Pacientilor Cronici din Romania.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.