Institutul Regional de Oncologie Timisoara, gata... pe hartie!

Institutul Regional de Oncologie Timisoara, gata… pe hartie!

0

Va costa peste o jumatate de miliard de lei, cu tot cu TVA, va avea o suprafata construita de peste 9.000 de metri patrati si aproape 500 paturi si va fi gata in trei ani! Guvernul a “desenat” deja planul pentru Institutul Regional de Oncologie Timisoara.

De ce este nevoie de Institutul Regional de Oncologie Timisoara? Ce probleme au clinicile din Timisoara

“Infiintarea Institutului Regional de Oncologie Timisoara s-a impus pentru abordarea diagnostica si terapeutica a cancerului in conceptul multidisciplinar actual, tendinta medicinei orientandu-se spre cazuri care nu pot fi ingrijite la domiciliu, cazuri oncologice care nu pot fi diagnosticate si tratate decat cu mijloace spitalicesti (cazurile chirurgicale, cazurile de terapie intensiva si urgente). Realizarea investitiei va permite si corectarea dezechilibrului existent fata de alte zone ale tarii unde exista institute oncologice cu functiuni de cercetare, tratament, activitate didactica si coordonare metodologica. Se asigura totodata noi locuri de munca pe perioada realizarii si in timpul exploatarii obiectivului de investitii”, arata Ministerul Sanatatii.

In Timisoara exista trei clinici implicate in tratamentul cancerului, dar care sunt grevate de o serie de probleme:
– existenta unor cladiri vechi de peste 100 ani (cladirea in care se afla radioterapia);
– infrastructura medicala deficitara (cladiri construite cu alta destinatie- cazarmi militare, sanatorii);
– saloane mari (6-12 paturi/salon), cu grupuri sanitare comune;
– numar insuficient de paturi (80 chimioterapie, 120 radioterapie, 70 chirurgie oncologica, 75 oncohematologie pediatrica, 18 transplant);
– cladiri de specialitate situate la mari distante unele de celelalte, fiind foarte greu de realizat un consult interdisciplinar;
– cladiri revendicate in instanta, fiind necesara mutarea respectivelor sectii in cel mai scurt timp posibil.

Institutul Regional de Oncologie Timisoara – cum va fi modificata vechea cladire de pe Calea Torontalului

Constructia existenta si care va deveni Institutul Regional de Oncologie Timisoara a fost inceputa in anul 1994 cu destinatia de spital clinic municipal. in prezent este nefinalizata, iar compartimentarile realizate nu mai corespund cu actuala destinatie a cladirii si nici nu respecta cerintele normativelor in vigoare. Constructia existenta, situata in Timisoara, Calea Torontalului, km.5, cuprinde un numar de patru cladiri compacte, organizate cu functiunile de baza pentru spatii medicale specifice, cu regimuri de inaltime S+P+2E, S+P+4E, S+P+5E.

Institutul Regional de Oncologie Timisoara va fi compus dintr-un volum principal, dezvoltat pe constructia existenta si un volum secundar, realizat pe fundatiile existente. Volumul principal va cuprinde patru tronsoane concepute cu forme regulate in plan, doua patrate (tronson 1 si 2) si doua triunghiulare (tronson 3 si 4). Al doilea volum va cuprinde doua tronsoane cu forme regulate in plan, dreptunghiulare, cu niveluri diferite de inatime. Al doilea volum va gazdui zona de radioterapie, cu respectarea tututor normelor in vigoare. Au fost prevazute spatii interioare destinate activitatii de sanatate publica, directe si complementare, si spatii interioare si exterioare de relaxare si socializare, a fost acordata o atentie deosebita componentei educative a activitatii institutului, fiind prevazute spatii pentru educatie si invatamant, in sprijinul cresterii calitatii nivelului de pregatire al studentilor si personalului auxiliar in specialitatea oncologie.Implementarea investitiei este sustinuta de asigurarea acesteia cu resurse umane specializate in domeniul medical prin existenta Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara.

Institutul Regional de Oncologie Timisoara – de unde vin banii si cum se impart ei, pe ani?

A fost pregatita o Hotarare de Guvern, semnat de premierul Victor Viorel Ponta, prin care se aproba indicatorii tehnico – economici ai obiectivului de investitii Institutul Regional de Oncologie Timisoara, in actuala cladire de pe Calea Torontalului.

Institutul Regional de Oncologie Timisoara – capacitati:
– Suprafata construita 9.270 mp
– Suprafata desfasurata 42.123 mp
– Suprafata teren cu amenajari propuse 55.485 mp
– Paturi spitalizare – 476
– Durata de realizare a investitiei 36 de luni (cu o singra necunoscuta – cand incep lucrarile)

Valoarea totala a investitiei – Institutul Regional de Oncologie Timisoara (inclusiv TVA): 511.628.000 lei, din care constructii – montaj 209.968.000 lei

Esalonarea investitiei:
Anul I – 120.000.000 lei
Anul II – 170.000.000 lei
Anul III – 221.628.000 lei

Finantarea obiectivului de investitii Institutul Regional de Oncologie Timisoara se face “de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, si, in completare, din alte surse legal constituite, conform programului de investitii publice aprobate potrivit legii”.

In Timis, peste 15.000 persoane cu cancer in evidenta

Cancerul reprezinta a doua principala cauza de mortalitate (19,4%), dupa bolile cardiovasculare. Judetul Timis este unul dintre judetele cu cea mai mare rata a afectiunilor oncologice din Romania (sunt peste 15.000 persoane cu cancer in evidenta), Timisoara fiind insa mult in urma altor centre universitare din punct de vedere al tratamentului in cancer, in Bucuresti Cluj si Iasi existand institute de oncologie cu peste 400 paturi/unitate, cu dotari si fonduri mult superioare celor alocate pentru Timisoara.

Astfel, in ultimii ani, numarul cazurilor nou aparute este cu aproximativ 35% mai mare decat in anii anteriori (3453 cazuri noi de cancer in 2014, comparativ cu 2190 in 2008), iar mortalitatea din aceasta cauza a crescut in acesti ani cu peste 15% (1913 decese in 2014, comparativ cu 1602 in 2008).

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.