Insuficienta cardiaca - cauze, simptome, tratament (VIDEO)

Insuficienta cardiaca – cauze, simptome, tratament (VIDEO)

1

Insuficienta cardiaca este de fapt o asa zisa oboseala a inimii. Persoanele care au crescut rapid in greutate pot sa aiba lipsa de aer. Mai pot aparea cianoze la nivelul pometilor, obrajilor si o tuse seaca, in formele foarte severe aceasta se insoteste de o expectoratie spumoasa rozata.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Simptome
  4. Cauze
  5. Tratament

 

Insuficienta cardiaca – simptome

Sunt niste parametri de calcul a functiei inimii, ea este redusa mai mult sau mai putin la bolnavul care vine cu insuficienta cardiaca. Este un bolnav care oboseste, are lipsa de aer, la efort mare sau mic, dar si stand linistit.

Mai exista si un tip de insuficienta cardiaca ce se numeste astmul cardiac. Persoana nu poate sa doarma intinsa, trebuie sa doarma numai pe perini multe, care nu primeste aer. Oboseste realmente si cand vorbeste. Aparitia edemelor este un element important.

Nu tot ce inseamna umflatul piciorului este insuficienta cardiaca. Poate fi o insuficienta venoasa o tulburare de circulatie limfatica, un sindrom post-trombotic, edeme care sunt in relatie cu pozitia persoanei care adopta pozitia sezanda prelungita si atunci intoarcerea sangelui din membrele inferioare este greoaie si intarziata.

Boala nu trebuie neglijata si, la orice modificare a starii de sanatate trebuie consultat un specialist.

Insuficienta cardiaca – cauze

Toti bolnavii care au boala coronariana, o tulburare de ritm netratata, neingrijita duce la fenomene de insuficienta cardiaca. Este consecinta unei altei boli.

Mai este si o patologie asociata care poate sa contribuie la decompensarea insuficientei cardiace. Exista sigur o structurala de fond, dar daca bolnavul pierde sange in diverse conditii si face anemie asta agraveaza insuficienta cardiaca.

Anemia devine un element esential de cercetat. Diagnosticul si tratamentul anemiei imi rezolva problema. Hipo si hipertiroidiile tratate o sa amelioreze foarte mult si fenomenul de insuficienta cardiaca. Depresia, nu este rara, e destul de frecventa, mai mult de jumatate din pacientii nostri au o patologie psihiatrica asociata. Se adauga si anxietatea, dar depresia este frecventa.

Insuficienta cardiaca – tratament

Pentru a putea stabili tratamentul trebuie vazut ce a dus la o insuficienta cardiaca si patologiile trebuie tratate.

Daca boala coronariana a dus la insuficienta cardiaca atunci prevenim boala. Singura situatie in care nu putem face foarte mult este cardiomiopatia dilatativa care poate sa aiba un factor genetic la un copil tanar, dar putem preveni evolutia. Daca este o tendinta de a face insuficienta cardiaca trebuie sa prevenim cu un regim de viata corespunzator si cu un tratament corect aparitia asa zisei decompensari.

Hipertensiunea este un element esential si destul de frecvent, peste 40 la suta din populatia activa sunt hipertensivi. Daca o controlezi acesti oameni nu fac hipertensiune. Diabetul si el duce la afectare miocardica si la aparitia, in perspectiva, a insuficientei cardiace.

Un bolnav cu insuficienta cardiaca confirmat va trebui sa isi pastreze un regim de viata, o echilibrare in spital, acasa se va cantari in fiecare zi, o crestere in greutate mai mare de jumatate de kilogram inseamna retinere de apa. Va face restrictie de sare. Isi respecta tratamentul medicamentos.

Familia si ingrijirea din partea ei este un element important. Acesti pacienti trebuie sa renunte la fumat in cazul in care sunt fumatori. Daca sunt respectate recomandarile date de medic, pacientii cu insuficienta cardiaca pot supravietui ani.

autor: Liana Gorun

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Conferinta Nationala de Cardiologie in Medicina Generala – editia 2018 • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.