Înțepăturile de albine: care sunt primele manevre care pot fi efectuate (VIDEO)

Înțepăturile de albine: care sunt primele manevre care pot fi efectuate (VIDEO)

0

Înțepăturile de insecte sunt periculoase până la a amenința viața, acestea, pot să aibă repercusiuni severe, mai ales dacă se produc în zona capului sau a gâtului.

Respirația greoaie, senzația de leșin sau bătăile puternice ale inimii sunt semnele care trebuie să trimită persoana înțepată de albine cât mai repede posibil către un serviciu de urgență.

intepaturi de albine

“Această alergie la înțepătura de insecte este o problemă și într-adevăr, înțepătura de albine sau cea de viespe poate să pună viața în pericol. Și anume când? În primul rând depinde de locul unde este înțepătura. Cu cât este mai aproape de zona feței și a gâtului, poate să aibă repercusiuni mai severe. De ce? Pentru că ceea ce se întâmplă în primul moment este umflătură marcată în zona de înțepătură, umflătură care se numește, de fapt, edem și care poate progresa chiar în minute la cei alergici și poate chiar să se ajungă la nivelul gâtului și să oprească respirația. Deci, dacă o persoană înțepată simte că respiră din ce în ce mai greu, că i se zbate inima, că are senzație de leșin, trebuie cât mai repede dusă către serviciul de urgențe, pentru că numai tratamentul de urgență poate să oprească o evoluție spre șoc anafilactic, care poate avea un prognostic extrem de sever”, spune prof.dr.Carmen Bunu, medic primar alergolog.

intepaturi de albine

Înțepăturile de albine la copii îi sperie foarte mult părinți, mai ales atunci când se întâmplă pentru prima dată, iar reacțiile sunt necunoscute. În astfel de cazuri, medicii spun că există câteva manevre care pot fi efectuate până când se ajunge la serviciul de urgențe, dacă e cazul.

intepaturi de albine

„Trebuie, dacă este o sursă de apă rece, o batistă muiată în apă rece și pusă pe locul respectiv, ca să mai oprească din propagarea prin sânge a acestui venin de insectă. Și , dacă își cunosc copilul alergic, să  nu expună copilul în locurile unde sunt văzute albinele și viespii. În general, în oraș, nu am văzut să fie chiar așa o mare problemă. Este dacă merg la țară, dacă merg în livezi, atunci trebuie să fie atenți. Partea bună este că, cel puțin în teorie, se spune că modul cum reacționezi odată va rămâne la fel. Deci alergiile la înțepătura de albine nu sunt din ce în ce mai rele, sunt cam la fel. Deci dacă la înțepătură ți se umflă mâna, niciodată nu o să faci mai mult de atâta, nu e din ce în ce mai grav. Și atunci, importantă e să fie ferită zona capului și a gâtului, pentru copii să aibă o băscuță, să aibă ceva care să îi protejeze capul. Al doilea, să nu se ducă acolo unde văd că sunt albine și viespi, și să nu le agite, ca să nu se întâmple așa ceva” , adauga prof.dr. Carmen Bunu, medic primar alergolog, doctor în medicină UMF Victor Babeș Timișoara.

autor: DELIA SESCU BARBU

 GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.