Interventia in cazul accidentului de elicopter din Constanta, pe ore si minute

Interventia in cazul accidentului de elicopter din Constanta, pe ore si minute

0

Ministerul Afacerilor Interne, prin vocea purtatorului de cuvant al institutiei, subcomisar de politie Monica Dajbog, a facut public un derulator al interventiei, pe ore si minute. Vezi cand au fost alertate fortele si au fost gasite victimele!

Accidentul de elicopter – la nivelul Centrului Operational de Comanda al Ministerului Afacerilor Interne s-a facut o analiza operativa, privind modul in care s-a derulat misiunea de cautare-salvare, in urma accidentului aviatic din zona lacului Siutghiol, la care au participat reprezentantii tuturor institutiilor statului si ai structurilor de ordine si securitate nationala — MAI, Ministerul Transporturilor si MApN, care au intervenit pentru gasirea victimelor accidentului. Raportul a ajuns pe masa prim-ministrului Victor Ponta.

Elicopterul era in serviciu din iunie 2013, fiind achizitionat de catre Consiliul Judetean Constanta in cadrul Proiectului Transfrontalier cu finantare europeana “Equipment to Save Our Lives”, in cadrul Programul Operational comun Romania-Bulgaria 2007-2013. Aeronava era in exploatare in cadrul Inspectoratului General de Aviatie al MAI din 6 noiembrie 2014 si realizase 188 ore de zbor.

”Aeronava nu indeplinea conditiile tehnice pentru a opera pe mare, nefiind dotata cu pilot automat si baliza pentru semnalizare in caz de accident aviatic pe mare, ceea ce facea inutila utilizarea flotoarelor”, precizeaza MAI, ca raspuns la acuzatiile presedintelui suspendat al CJ Constanta Nicusor Constantinescu.

Elicopterul avea la bord un echipaj format din pilot cmdr. Petre Corneliu Catuneanu, copilot cpt. cmdr. Ginel Claudiu Cracanel, medic – dr. Laura Vizireanu si asistent medical Gabriela Claudia Harton.

Accidentul de elicopter – din momentul decolarii pana la incheierea misiunii de cautare a victimelor

ora 16.06: Elicopterul EC 135 din cadrul Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne, aflat in serviciu la Punctul de Operare Aero-medicala Constanta, a decolat de pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu, dupa realimentare, dupa ce efectuase o misiune de salvare aero-medicala.
ora 16,11: primul apel la 112 care a anuntat ca un elicopter SMURD s-a prabusit in lacul Siutghiol. Mentionam ca la orele 16,12 si 16,14, s-au primit si alte apeluri la 112 prin care a fost anuntata prabusirea unui elicopter SMURD in lacul Siutghiol. ISU Constanta alerteaza fortele din subordine si ordona trimiterea la locul accidentului a acestora, concomitent cu raportarea la Centrul Operational de la nivelul IGSU, fiind luate masuri conform procedurilor operationale pentru acest tip de eveniment.
ora 16,12: s-au trimis la locul interventiei 2 autospeciale de interventie cu o barca si 10 subofiteri de la Detasamentul Constanta, care au ajuns la ora 16,29. Conform procedurilor IGSU, timpii de reactie pentru alertare sunt de 3 minute, iar viteza medie de deplasare a autospecialei la fata locului este de 60 km/ora. Distanta de la ISU Constanta pana la malul lacului este de 10 kilometri. Din cauza conditiilor de trafic, echipajele ISU au ajuns la locul evenimentului in aproximativ 15 minute. Concomitent au fost alertate echipajele medicale de urgenta prespitaliceasca (ambulanta si SMURD). Conform procedurilor, timpii de ajungere la caz pentru echipajele de prim-ajutor sunt de 8 minute in mediul urban pentru 90% din cazuri si de 12 minute in mediul rural pentru 75% din cazuri, iar pentru echipajele de urgenta si de terapie intensiva mobila sunt de 15 minute in mediul urban pentru 90% din cazuri si de 20 minute in mediul rural pentru 75% din cazuri.
ora 16,15: viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a activat Centrul Operational de Comanda al Ministerului Afacerilor Interne, precum si Centrul Operational de Comanda al Guvernului. El s-a deplasat la locul producerii accidentului si a solicitat Sectiei Parchetelor Militare sa trimita procurori militari criminalisti, pentru desfasurarea cercetarilor.
ora 16,15: informatia despre producerea accidentului a fost comunicata sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretar de stat Raed Arafat.
ora 16,16: Centrul de Coordonare ROMATSA a fost informat prin intermediul sistemului unic de urgenta 112 ca aeronava s-a prabusit in lacul Siutghiol — Mamaia, la 500 de metri de mal.
ora 16,17: a fost declansata faza de cautare-salvare la nivelul Centrului de Coordonare SAR-ROMATSA.
ora 16,17: prima ambulanta din cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta Constanta a ajuns la locul accidentului.
ora 16,18: a fost alertata echipa de scafandri din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Constanta si a Centrului de Antrenament al ISU Constanta.
ora 16,20: Capitania Midia, care are in subordine Oficiul de Capitanie Mamaia, a fost sesizat de o persoana ca un elicopter s-a prabusit in lacul Siutghiol. La ora 16,25, aceasta a solicitat Agentiei Romane pentru Salvarea Victimelor Omenesti pe Mare, respectiv conducatorului salupei Jupiter, sa se prezinte la ambarcatiune pentru a participa la interventie.
ora 16,29: fortele ISU Constanta au ajuns la tarm si au observat resturi ale aeronavei.
ora 16,30: ISU Constanta prin Garda de Coasta — SCOMAR a anuntat Autoritatea Navala Romana despre producerea evenimentului.
ora 16,31: se lanseaza prima barca pneumatica de 10 persoane pentru cautare-salvare a ISU — al carei motor porneste la sfoara si nu la cheie. Motorul nu a pornit, dar barca a fost oricum utilizata in interventie cu ajutorul vaslelor.
ora 16,40: ISU Constanta activeaza Planul de cooperare cu Ministerul Apararii Nationale.
ora 16,45: este recuperata din apa prima victima — dr. Laura Vizireanu — de catre echipajul ISU din prima barca; s-au inceput manevrele de resuscitare si victima a fost transferata intr-o barca civila cu motor, insotita de un paramedic SMURD care a continuat manevrele de resuscitare pana la preluarea pe mal de catre echipajul de ambulanta.
ora 16,47: se lanseaza la apa cea de a doua barca cu motor a ISU Constanta.
ora 16,49: a fost solicitata interventia echipei de scafandri a Centrului 39 Constanta, apartinand Ministerului Apararii Nationale.
ora 16,50: salupa Jupiter a Agentiei Romane pentru Salvarea Victimelor Omenesti pe Mare a ajuns la locul accidentului, oferind sprijin in operatiunea de cautare.
ora 16,54: a fost lansata la apa a treia barca cu motor, pentru operatiuni de cautare-salvare.
ora 17,07: se solicita scafandri de la Garda de Coasta.
ora 17,12: scafandrii de la ISU Constanta incep cautarea victimelor.
ora 17,50: fortele Ministerului Apararii Nationale intervin in sprijinul actiunilor de cautare.
ora 18,30: Garda de Coasta aduce la fata locului doua ambarcatiuni, patru scafandri, trei echipamente de vedere pe timp de noapte si un sonar performant.
ora 21,18: este gasit de scafandri ISU Constanta copilotul Ginel Claudiu Cracanel, la circa 10 metri dreapta de locul unde ulterior a fost gasita carlinga, imobilizat in scaunul elicopterului, la adancimea de 4 metri, in conditii de vizibilitate redusa.
ora 21,30: copilotul este adus la mal de catre ISU Constanta si incep manevrele de resuscitare. La ora 21,47 este transportat la UPU Constanta, unde ajunge la ora 22,00, sunt continuate manevrele de resuscitare, iar la ora 01,30 este declarat decedat.
ora 22,00: este gasita carlinga elicopterului, la o adancime de 4,4 metri pe un fund de apa malos.
ora 23,00: o echipa apartinand Marine Research, cu ajutorul unei ambarcatiuni de la Garda de Coasta a inceput cautarile cu un sonar multi — unda.
ora 23,45: este declarat decesul primei victime recuperate, dr. Laura Vizireanu.
ora 23,50: este gasita a treia victima, pilotul Petre Corneliu Catuneanu, la aproximativ 10 metri de carlinga. La ora 00,35, pilotul este adus in UPU, unde se declara decesul.
ora 3,30: este gasita cea de-a patra victima, asistenta Gabriela Claudia Harton, prinsa in centura in carlinga epavei. La 04,10 este transportata la mal, preluata de ambulanta, aplicandu-se manevrele medicale specifice, iar la ora 04,30 este adusa la UPU, unde se declara decesul.
ora 4,10: se incheie operatiunea de cautare — salvare si se iau masuri pentru conservarea locului prabusirii.

Accidentul este vizat de un dosar penal inregistrat la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, urmand sa fie preluat de catre Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost numita o comisie de investigare a catastrofei aeriene, formata din 14 specialisti si are ca obiectiv studierea si analiza factorilor care au favorizat si determinat producerea catastrofei aeriene.

”Pentru cresterea potentialului operational la nivelul judetului Constanta si intarirea mecanismelor de cooperare la nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Constanta, domnul viceprim-ministru pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea a dispus schimbarea din functie a sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Constanta, colonel Viorel Jianu, si a propus primului-ministru schimbarea din functie a prefectului judetului Constanta, domnul Radu Volcinschi, care este si presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta in cadrul Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta”, a anuntat reprezentanta MAI.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.