Seminar Regional privind Interventia Timpurie la Copilul cu Surdocecitate sau Deficiente Senzoriale Multiple in Timisoara

0

Centrul Scolar pentru Educatie Inclusiva Constantin Pufan si Sense International Romania a organizat miercuri, 18 mai, la Timisoara Seminarul Regional privind Interventia Timpurie la Copilul cu Surdocecitate sau Deficiente Senzoriale Multiple.

Scopul intalnirii a fost acela de a discuta cu partenerii din proiect, precum si cu toti factorii interesati, dar mai ales cu parintii copiilor care beneficiaza de proiect, relevanta proiectului pentru comunitatea locala, eficacitatea si eficienta acestuia, impactul asupra beneficiarilor – nou-nascuti cu deficiente senzoriale si parintii acestora, precum si sustenabilitatea proiectului – planuri si solutii pentru continuarea activitatii de interventie timpurie in cadrul Centrului Scolar pentru Educatie Inclusiva Constantin Pufan.

Acest eveniment marcheaza finalizarea implicarii Sense International Romania in proiectul de interventie timpurie si trecerea acestuia in responsabilitatea autoritatilor locale.

Colaborarea dintre Sense International Romania si Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Constantin Pufan dateaza inca din 2004-2005, cand profesori din cadrul scolii au participat la cursul de instruire in domeniul surdocecitatii si la diferite stagii de dezvoltare profesionala in Marea Britanie. In 2006, 2 dintre acesti specialisti au devenit formatori nationali in domeniul surdocecitatii. In primii ani, colaborarea a avut loc in cadrul proiectului educational pe care SIR l-a dezvoltat la nivel national pentru crearea conditiilor necesare educarii adecvate a copiilor cu surdocecitate si deficiente senzoriale multiple in scolile speciale din Romania.

In Timisoara, programul de interventie timpurie a inceput inca din anul 2009 si are la baza un parteneriat incheiat intre Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Constantin Pufan, Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie, Clinica de Psihiatrie si Neurologie pentru Copii si Adolescenti, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis, Inspectoratul Scolar al Judetului Timis si Consultant specialist Dr. Dorinela Zabos.

Din 2013, programul a fost inclus in proiectul Interventia timpurie la nou-nascutii cu deficiente senzoriale multiple din Romania – o abordare unica si inovativa initiata de societatea civila co-finantat de Elvetia prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa, derulat in perioada 1 august 2013 – 31 iulie 2016.

Printre rezultatele proiectului, enumeram:

  • Facilitarea si colectarea datelor privind screeningul auditiv a 18.803 nou-nascuti;
  • Facilitarea si colectarea datelor privind testarea vizuala a 2.940 de copii;
  • 81 de nou-nascuti si copii cu deficiente senzoriale au beneficiat de servicii de interventie timpurie;
  • Peste 160 de parinti si membri ai familiei au beneficiat de informare si consiliere;
  • 7 specialisti in interventie timpurie instruiti de-a lungul anilor;
  • 6 institutii partenere in implementarea proiectului.

Valoarea totala a proiectului este de 306.750 CHF, din care 214.725 CHF reprezinta co-finantarea din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Povestea Nectariei

Nectaria este o fetita frumoasa si vesela careia ii place sa se joace si care zambeste tot timpul. Dar ea nu a fost mereu asa. La nastere, i s-a dat un diagnostic sever: cromozom in inel 13, o boala genetica rara cauzata de o anomalie a cromozomului 13 ce ia forma unui inel. Printre alte complicatii, acest diagnostic poate duce la probleme serioase de vaz si de auz.

Cand Nectaria avea mai putin de 1 an, Dr. Florina Stoica, medicul oftalmolog membru al echipei multidisciplinare din Timisoara, a sfatuit parintii sa o duca pe Nectaria la Centrul de Sprijin in Interventie Timpurie deschis de Sense International Romania in Timisoara, in cadrul Centrului Scolar de Educatie Incluziva Constantin Pufan. Echipa a evaluat-o pe fetita care, la acel moment, plangea tot timpul, nu-si putea tine capul drept si rareori raspundea la stimuli vizuali sau obiecte luminoase.

Acum, Nectaria este un copil vesel care a facut multe progrese. Ii place in mod deosebit patul cu apa, care o face sa chicoteasca si sa rada; de fapt, ii place apa in general. Amandoi parintii sunt hotarati sa-i ofere Nectariei tot ce se poate – au confectionat ei insisi propriile materiale de stimulare senzoriala acasa.

„Cel mai important lucru pe care l-am facut a fost sa-i sprijinim pe parinti sa-si poata ajuta copilul. Sunt parinti extraordinari, fenomenali… Tatal ei, specialist IT, a devenit o adevarata resursa la centrul nostru cand vine vorba de software special pentru stimulare vizuala. A impartasit cu noi tot ce a gasit si acum folosim aceste programe si cu alti bebelusi” psiholog Gabriela Jianu, Centrul de Sprijin in Interventie Timpurie Timisoara.

Share.

Leave A Reply