Interventie extraordinara, in premiera nationala prima operatie de mielomeningocel (spina bifida) unui bebelus nenascut (VIDEO)

0

Medicul Hadi Rahimian, Directorul Medical al Spitalului Baneasa (Reteaua de sanatate Regina Maria), si Dr. Sergiu Stoica, co-fondator al Brain Institute, au realizat, in premiera, o operatie extrem de complexa si rara – mielomeningocel (cea mai severa forma de spina bifida) operat in utero, adica direct in burta mamei. Interventia a avut loc joi, 5 noiembrie, si este o premiera absoluta pentru Romania.

Astfel de operatii se realizeaza doar in centre specializate in chirurgie fetala in Statele Unite ale Americii si in cateva din Europa. Pana acum, copiii care erau identificati cu aceasta problema nu aveau nicio sansa reala de a fi operati inainte de nastere in tara.

O fetita de doar 1250 de grame este primul copil din Romania care a fost operat de mielomeningocel in burta mamei, inainte de a se naste. Premiera medicala a fost posibila datorita unei echipe multidisciplinare de 7 medici, din care au facut parte Dr. Sergiu Stoica, neurochirurg, si Dr. Hadi Rahimian, chirurg fetal, obstetrician supraspecializat in medicina materno-fetala, fiecare cu o expertiza deosebita in domeniile lor. Pentru copiii diagnosticati inainte de a se naste cu mielomeningocel, forma cea mai severa de spina bifida, chirurgia fetala deschisa – operatia copilului in utero, inainte de a se produce afectarea ireversibila a nervilor si maduvii spinarii – este un standard de ingrijire in Statele Unite ale Americii, insa pana in acest moment, in Romania nu s-a mai realizat o astfel de interventie medicala complexa.

In 5 noiembrie, in saptamana a 28-a de sarcina, o fetita cu mielomeningocel a fost operata insa in uterul mamei. Echipa extraordinara de medici a reusit sa inchida defectul spinal si, dupa o operatie care a durat o ora si jumatate, sa-i permita fetitei sa continue sa se dezvolte in uter inca alte cateva saptamani, cand va fi suficient de pregatita sa vina pe lume.

Mielomeningocelul – forma severa de spina bifida

Spina bifida este un defect de inchidere osos la nivelul coloanei vertebrale. Defectul poate fi acoperit de tegument (spina bifida oculta) sau poate fi asociat cu un sac care contine meninge si lichid cefalorahidian (meningocel) sau elemente ale maduvii spinarii si nervi (mielomeningocel).
Mielomeningocelul este forma cea mai severa de spina bifida si este cauzat de inchiderea incompleta in zilele 26-30 de sarcina a tubului neural embrionar. Apare in special in zona lombara, unde arcurile vertebrale ale uneia sau mai multor vertebre nu se sudeaza. Prin aceasta deschidere proemina radacinile nervilor spinali si meningele, care nu sunt acoperite de piele.

Copiii se nasc cu deficite neurologice severe, de tipul tulburarilor de sensibilitate si paralizia membrelor inferioare, incontinenta urinara si fecala si hidrocefalie – acumulare excesiva de lichid cefalorahidian care comprima creierul, cu grade variate de retard mental. Odata ce copilul se naste cu paralizie, sansele de recuperare sunt practic nule.

Repararea defectului inainte de nastere vs. dupa nastere – sansa de a evita paralizia

Astazi se cunoaste ca desi defectul de tub neural apare in prima luna, cea mai mare parte a deficitelor neurologice se produc tarziu in sarcina, in perioda de dezvoltare fetala, ca urmare a lezarii cronice si progresive a maduvei spinarii de catre lichidul amniotic. De aceea, este important ca acest tesut sa fie protejat inainte de deteriorarea lui, iar alegerea momentului interventiei chirurgicale este esential.

Recent, cercetatorii in chirurgia fetala au finalizat un studiu clinic in trei dintre cele mai importante centre de chirurgie fetala din SUA. Studiul a comparat efectul chirurgiei prenatale in utero versus chirurgia postnatala traditionala in ceea ce priveste complicatiile neurologice invalidante. Studiul, aparut in 2011 in revista “New England Journal of Medicine”, a evidentiat rezultate semnificativ mai bune in cazul operatiei in utero.*

Astfel, daca repararea defectului se face inainte de saptamana a 26-a de sarcina, complicatiile serioase asociate cu mielomeningocel pot fi prevenite sau reduse. Chirurgia fetala reduce nevoia de montare a unui sunt – un tub implantat chirurgical care sa dreneze excesul de lichid de la nivelul creierului in abdomen. In primul an dupa nastere, aproape jumatate din copii au putut sa mearga fara carje pana la varsta de doi ani.

Ca urmare a acestui studiu, chirurgia fetala deschisa pentru mielomeningocel nu mai este considerata experiementala si a devenit standardul de tratament in centrele de chirurgie fetala din SUA si in unele centre din Europa.

Succesul operatiei in utero din Spitalul Baneasa s-a datorat, pe de o parte, dorintei parintilor de a-i oferi fetitei cea mai buna sansa de a merge – desi decizia nu a fost una usoara. Parintii au venit special din Gura Humorului pentru o opinie secundara la Dr. Hadi Rahimian privind tratamentul fetitei lor, deoarece li se spusese ca tot ce se putea face era interventia chirurgicala imediat dupa nastere.

Pe de alta parte, operatia a fost o reusita ca urmare a dotarii tehnice ultraperformante a salii de operatie, a colaborarii permanente a tuturor medicilor implicati in operatie si a gradului ridicat de expertiza a echipei multidisciplinare de specialisti in medicina materno-fetala, chirurgie fetala, neurochirurgie pediatrica, anestezie cu risc inalt si a asistentelor medicale inalt specializate.

In ce consta operatia in utero pentru tratarea mielomengocelului

Interventie in premiera nationala_Hadi Rahimian - Sergiu Stoica (2)

Chirurgia fetala deschisa este o procedura inalt specializata, complexa, delicata si riscanta in acelasi timp, atat pentru mama, cat si pentru fat. De aceea, ea trebuie efectuata doar in centre de expertiza, de catre medici cu experienta in astfel de interventii. In plus fata de neurochirurg si chirurgul fetal, un rol important il are medicul anestezist, care administreaza anestezia atat mamei, cat si copilului, dupa un protocol bine stabilit.

Mama este supusa unei anestezii generale, care relaxeaza, totodata, uterul si anesteziaza si fatul. Chirurgul fetal efectueaza o incizie in abdomenul mamei, prin care va scoate uterul in exterior. Acest

lucru este posibil deoarece uterul are forma de urna greceasca, fiind atasat doar in partea sa inferioara. Cu ajutorul unui marker, sub ghidaj ecografic, medicul va identifica unde se afla placenta, pentru a evita sectionarea acesteia, precum si zona din spatele copilului unde este localizat mielomeningocelul. Corespunzator acestei zone, chirurgul fetal va face o incizie de aproximativ 7 centimetri in uterul mamei, prin care se expune spatele fatului unde se afla mielomeningocelul. Incizia uterina este realizata folosindu-se un instrument special care taie si capseaza vasele in acelasi timp, reducandu-se la minimum sangerarea. Pentru anestezia suplimentara a fatului, medicul ATI va administra intramuscular o combinatie de narcotic si relaxant muscular.

Este momentul in care neurochirurgul incepe repararea defectului, o parte cruciala a intervenetiei chirurgicale. Operatia se efectueaza minim-invaziv, sub microscop operator de inalta rezolutie. Repararea mielomeningocelului trebuie sa se faca astfel incat lichidul cefalorahidian sa nu poata sa iasa in exterior, iar lichidul amniotic sa nu poata sa patrunda la nivel medular.

Desi neurochirurgul foloseste aceeasi tehnica de acoperire a meningocelului ca in operatia efectuata dupa nastere, interventia in utero este o procedura mult mai complexa si delicata din punct de vedere tehnic:

Accesul este mai mic, neurochirurgul trebuind sa lucreze printr-o fereastra uterina mica
Structurile nervoase sunt mai mici si foarte delicate, trebuind sa fie manipulate cu multa atentie, fiind potential functionale

Evitarea pierderilor de sange este critica, pentru a preveni transfuzia de sange fetala

Interventia trebuie efectuata cat mai rapid posibil, pentru a se limita expunerea fatului la mediul extrauterin
Succesul operatiei necesita o comunicare permanenta intre neurochirurg, chirurgul fetal, specialistul in medicina materno-fetala si anestezist, astfel incat sa se poata interveni prompt daca ar fi aparut complicatii

Pe toata durata interventiei si inainte de inchiderea uterului la sfarsitul operatiei, volumul acestuia se mentine cu un lichid care inlocuieste lichidul amniotic. De asemenea, pentru a se asigura ca nu au aparut complicatii la nivelul copilului, al doilea medic specializat in medicina materno-fetala din echipa operatorie supravegheaza ecografic fatul continuu, pe toata durata interventiei.

In final, dupa aproape o ora si jumatate, medicii ginecologi vor inchide uterul si abdomenul mamei, strat cu strat.

Insa, desi interventia chirurgicala se incheie, suspansul continua. Chirurgia fetala este o procedura care presupune un risc ridicat postoperator, atat pentru copil, cat si pentru mama. Imediat dupa operatie, exista un risc foarte mare de nastere preamatura, ceea ce ar fi dezastruos. De aceea, mama va sta la pat in urmatoarele saptamani si va primi medicatie care sa previna contractiile uterine. In plus, exista o probabilitate semnificativ mai mare de ruptura prematura de membrane. Varsta gestationala la care se nasc acesti copiii este in medie de 34 de saptamani, adica cu 3 saptamani inainte de termen, insa poate fi si mai mica. In Spitalul Baneasa REGINA MARIA, medicii din Sectia de Terapie Intensiva Neonatologie sunt pregatiti si au experienta importanta in ingrijirea prematurilor mici si foarte mici.

Mama va ramane in spital sub supraveghere si tratament de sustinere si preventie a complicatiilor postoperatorii immediate, timp de aproximativ 4 zile, cand se va externa, daca nu au aparut probleme. In urmatoarele saptamani, pentru a se evita travaliul prematur, mama va sta in repaus la pat.

Pana in momentul nasterii, starea de sanatate atat a mamei, cat si a copilului va fi supravegheata atent. Se vor efectua ecografii saptamanale sau la doua saptamani care sa evalueze starea fatului, cantitatea de lichid amniotic si aparitia hidrocefaliei. Daca totul decurge bine, copilul se va naste dupa aproximativ 8 saptamani.

Din echipa operatorie au facut parte:

Echipa Medicina Fetala si Anestezie Spitalul Baneasa:

  • Dr. Hadi Rahimian, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Supraspecializare in Medicina Materno-fetala, Doctorand in Stiinte Medicale – coordonatorul singurului Centru Fetal din Romania in care se efectueaza operatii fetoscopice
  • Dr. Ani Rahimian, Medic Primar ATI
  • Dr. Denise Borali, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie
  • Dr. Oana Zaharia, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie

Echipa Neurochirurgie Brain Institute:

  • Dr. Sergiu Stoica, Medic Primar Neurochirurgie – neurochirurg cu experienta extrem de mare in tratarea cazurilor considerate anterior inoporabile
  • Dr. Mihai Craciun, Medic Specialist Neurochirurgie, Doctorand in Neurochirurgie
  • Dr. Anca Visan, Medic Primar ATI, Neuroanestezist

Despre Reteaua de sanatate REGINA MARIA

Reteaua de sanatate REGINA MARIA este reteaua de servicii medicale private din Romania ce reuneste peste 3000 de angajati si colaboratori, in cele 23 de locatii proprii din Bucuresti si din tara. Reteaua de sanatate REGINA MARIA si-a castigat pozitia de lider pe piata medicala romaneasca datorita calitatii serviciilor oferite si a numarului de unitati medicale prin intermediul carora deserveste peste 1,2 milioane de pacienti retail. Totodata, REGINA MARIA are un portofoliu de peste 300.000 de abonamente corporate. In cifre, Reteaua de sanatate REGINA MARIA inseamna: 23 de locatii proprii, 4 spitale, 2  maternitati, 5 campusuri medicale, 5 centre de imagistica, 12 laboratoare acreditate, banca proprie de celule stem si peste 180 de policlinici partenere in tara.
www.reginamaria.ro

Despre Brain Institute

BRAIN Institute, dezvoltat in parteneriat cu Spitalul Monza, este prima institutie medicala privata non-profit din Romania: toate resursele disponibile sunt reinvestite in imbunatatirea ingrijirii pacientilor si a practicii medicale (cercetare, educatie s.a.).

BRAIN Institute reuneste cei mai experimentati specialisti din neurochirurgia romaneasca moderna, pentru fiecare dintre ramurile ei: neurochirurgia bazei craniului, neurochirurgie vasculara, neurochirurgie spinala, neuro-oncologie, neuroradiologie interventionala si neuro-anestezie. Echipa medicala este coordonata de dr. Sergiu Stoica, supraspecializat in neurochirurgie vasculara si tumorala.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.