Şansa unei vieţi normale unei fetiţe de 9 ani datorită intervenţiei microchirurgicală

Şansa unei vieţi normale a unei fetiţe de 9 ani datorită intervenţiei microchirurgicală de 6 ore

0

interventie microchirurgicalaÎn urma cu un an de zile o fetiţa de 9 ani a suferit un accident de joacă soldat cu  fractură tibiei stângi. Suferinţa fetiţei a fost sesizată de mama să abia după câteva zile, observând ca aceasta nu mai poate păşi pe picior.

În decursul unui an de zile fetiţa a suferit două intervenţii chirurgicale ortopedice, pentru tratarea fracturii, însă acestea au eşuat, deoarece fetiţa suferă de o boala congenitala (boala Recklinghausen), care afectează metabolismul osos şi face foarte dificilă vindecarea fracturilor.

Gamba s-a curbat la locul fracturii nevindecate, acolo formându-se o aşa-numita pseudartroza, asemănătoare unei articulaţii în plus, plasată anormal. Fetiţa a început să se deplaseze exclusiv prin sărituri pe piciorul sănătos. Boala a devenit un real handicap, iar fetiţa a trebuit să renunţe să mai meargă la scoală.

În urma unui consult multidisciplinar realizat de dr. Radu Iacob (Clinica de Chirurgie Pediatrica Luis Turcanu), dr. Jenel Patrascu (Clinica Ortopdie II) şi dr. Mihai Ionac (Clinica de Chirurgie Vasculara şi Microchirurgie Reconstructivă) s-a stabilit ca cea mai bună modalitate de tratament este transplantul osos microchirurgical.

În data de 9 ianuarie, intervenţia microchirurgicală a fost realizată în echipa complexă, folosindu-se fibula de la piciorul contralateral. Durata operaţiei a fost de circa 6 ore, în anestezie generală (dr. Claudiu Neamţu). Vasele de sânge care au trebuit reconectate la microscopul operator au avut dimensiuni de sub un milimetru.

Cu toate aceste provocări operaţia a decurs cu succes. Spre deosebire de orice alte tehnici reconstructive, transplantul microchirurgical va permite fetiţei să îşi reia mersul normal după doar patru săptămâni de la operaţie.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.