Interventii de inlocuire de valva la nivelul arterei pulmonare la trei copii, realizate de o echipa mixta de medici romani si germani

Interventii de inlocuire de valva la nivelul arterei pulmonare la trei copii, realizate de o echipa mixta de medici romani si germani

1

O echipa romano-germana de medici a efectuat trei interventii de inlocuire de valva la nivelul arterei pulmonare prin metode minim-invazive, la trei copii, in cadrul proiectului AngioNet “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare si crearea de noi infrastructuri” initiat de Academia de Stiinte Medicale.

“Am efectuat cateva interventii de cardiologie interventionala pediatrica la cativa adolescenti, care au fost operati in mica copilarie, care au avut sansa de a fi scutiti de o noua interventie conventionala, implantandu-li-se niste valve cardiace in pozitia pulmonara”, a declarat seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul IUBCvT Targu Mures, medicul Horatiu Suciu, intr-o conferinta de presa.

Avem specialisti, dar nu avem bani

“Din pacate, datorita costurilor destul de mari se fac foarte rar in Romania. Nu e o problema de resurse umane, este o chestiune de costuri. Aceasta interventie costa in jur de 25.000-30.000 de euro, doar dispozitivul. Copiii au 16, 15 si 4 ani, cel mai mic a fost operat la nastere cu tranpozitie de vase mari, o operatie extrem de dificila, iar pe parcursul vietii pot sa aiba nevoie de mici corecturi, fiindca pot avea calitatea vietii afectata”, a mai adaugat medicul Horatiu Suciu

Profesionalismul medicilor romani, laudat de germani

Profesor doctor Andreas Eicken, seful laboratorului de cateterism cardiac de la Deutschen Herzzentrum München, Germania, care a coordonat interventiile, a aratat ca specialistii romani sunt la nivelul celor din strainatate si ca pot efectua cu succes astfel de interventii.

“In primul rand, ceea ce fac medicii de aici se ridica la standardele la care lucram si noi, nu exista nicio diferenta. Singurul lucru diferit este acela ca aici, unele interventii chirugicale nu sunt realizate atat de des ca la noi in spital. Tratarea bebelusilor cu afectiuni cardiace grave este complicata. E nevoie de o echipa mare, completa si complexa pentru a realiza aceste intreventii. Echipa o aveti aici. In Germania, 30 de astfel de interventii chirurgicale se realizeaza anual”, a declarat dr. Andreas Eicken.

Prin programul AngioNet “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare si crearea de noi infrastructuri”, prin care s-au realizat cele trei interventii, au fost achizitionate angiografe de ultima generatie pentru 17 centre de cercetare din intreaga tara, printre care si cel de la Targu Mures.

Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures este singurul centru functional de chirurgie cardiaca pediatrica si transplant cardiac din Romania.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Interventii de inlocuire de valva la nivelul arterei pulmonare la trei copii, realizate de o echipa mixta de medici romani si germani • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.