Raed Arafat doreste interzicerea tigarilor electronice in spatiile publice

2

Raed Arafat, secretarul de Stat vine cu o noua propunere care, cu siguranta, nu va fi pe placul multora. Ministrul propune interdictia promovarii si utilizarii, in spatiile publice, a tigarilor electronice si a dispozitivelor care incalzesc tutunul.

In sustinerea afirmatiilor sale, Raed Arafat prezinta si un studiu CNN in care se arata faptul ca, folosirea tigarilor electronice in licee a avut o crestere alarmanta, in perioada 2011-2015.

„900% crestere in utilizarea tigarilor electronice in scoli, in perioada 2011-2015. Un raspuns clar la cei care spuneau ca astfel de produse nu sunt destinate copiilor si nu influenteaza adolescentii. Vorbim de tigarile electornice care se afla pe piata mult inaintea dispozitivelor care incalzesc tutunul. Urmeaza sa vedem in viitor si impactul noilor dispozitive intrate pe piata recent. Este clar ca trebuie actionat urgent prin interdictia promovarii si a utilizarii in spatiile publice aplicand reguli similare celor aplicabile tigarilor clasice pentru toate aceste dispozitive!”, scrie Arafat pe Facebook.

Un studiu oficial a descoperit ca numarul liceenilor care folosesc astfel de dispozitive a crescut cu 900 la suta in ultimii 7 ani. Tocmai de aceea, trebuie interzise si publicitatea, si fumatul acestor tigari in spatiile publice, spune si secretarul de stat Raed Arafat.

Folosirea tigarilor electronice in randul copiilor si adolescentilor a luat proportiile unei epidemii, spun tot mai multe voci din Statele Unite. Un sondaj din 2016 arata ca 1,7 milioane de liceeni si 500.000 de elevi de scoala generala folosisera tigari electronice cel putin o data in ultimele 30 de zile.

Designul tigarilor electronice, dar si felul in care sunt ambalate rezervele de lichid ii atrag pe copii. Cum dispozitivele sunt relativ noi, reglementarile sunt putine. In Statele Unite insa, situatia este pe cale sa se schimbe.

Tigarile electronice nu sunt inofensive

Dar tigarile electronice nu sunt deloc inofensive. Pe langa nicotina, care creeaza dependentza, un studiu realizat la Harvard a descoperit ca unele dintre aromele artificiale contin diacetil – o substanta asociata cu boli respiratorii. Iar o alta cercetare, de la Universitatea Columbia, a identificat in vapori mai multe metale toxice, inclusiv plumb.

Share.