De ce nu avem vaccin de la Institutul Cantacuzino

Intre scuze si acuze! De ce nu avem vaccin de la Institutul Cantacuzino

0

Au fost vehiculate informatii inexacte referitoare la situatia productiei de vaccin gripal la Institutul Cantacuzino! Asta sustine directorul general, dr. Adrian Onu. Asta, dupa un torent de opinii lansate in spatiul public despre Institutul Cantacuzino.

“Institutul Cantacuzino are autorizatie de fabricatie pentru vaccin gripal trivalent purificat si inactivat si autorizatie de punere pe piata pentru acest produs, ambele fiind in vigoare. Faptul ca I.N.C.D.M.I. Cantacuzino este o unitate autorizata de catre ANMDM este evidentiat si pe site-ul de internet al ANMDM in Lista unitatilor autorizate de fabricatie/ certificate de buna practica de fabricatie—pag.2, pozitia 22”, precizeaza seful de la Institutul Cantacuzino.

El anuntat, clar si raspicat, ca Institutul Cantacuzino nu a produs vaccin gripal in 2014 si 2015 nu din cauza lipsei acestor autorizatii, ci pentru ca productia nu poate demara decat intr-un cadru economic institutional stabil, care sa asigure aprovizionarea ritmica cu tot ce este necesar, sustenabilitatea productiei si asigurarea pietei de vaccin fara riscuri tehnologice. De aceea se impune, sustine directorul general, rezolvarea blocajului financiar al institutului si existenta unei comenzi de vaccin gripal inainte de demararea campaniei de productie.

Ponta il contrazice pe directorul de la Institutul Cantacuzino: n-are autorizatie, n-o sa produca nimic concret un an si jumatate

“L-am informat pe domnul presedinte (Klaus Iohannis — n.r.) despre situatia de la Cantacuzino. E o situatie complicata, pentru ca in 2013 i-am dat ministrului de atunci, dl Nicolaescu, banii pe care i-a solicitat, i-a cheltuit si tot nimic n-au facut. Acum am propus Universitatii de Medicina si Farmacie sa stergem toate datoriile, sa platim absolut tot si sa-l ia ei. Nu l-au vrut. (…) Cred ca impreuna o sa gasim o solutie pentru Cantacuzino. Aici tine insa de faptul ca din 2010 s-a retras autorizatia si sunt slabe perspective ca intr-un termen foarte scurt sa obtina autorizatie. Deci, intre timp, tot o sa bagam bani si n-o sa produca nimic concret pentru piata mai repede de un an, un an si jumatate”, suna o declaratie a premierului Victor Ponta.

Eugen Nicolaescu, fost ministru al Sanatatii, da vina pe Ponta

“Atat in perioada 2006 — 2008, cat si in anul 2013, am incercat sa asigur Institutului Cantacuzino rolul pe care il merita in societatea romaneasca. Astfel, in primul mandat am demarat un amplu program de investitii, care a fost oprit in 2009 de ministrul PSD Bazac, dar si in anul 2013 cand am acordat Institutului statutul de obiectiv de importanta strategica pentru Romania, cu fondurile financiare aferente”, a spus Eugen Nicolaescu.

Potrivit fostului ministru al Sanatatii, “ca urmare a sprijinului acordat in 2013, Institutul Cantacuzino a reusit sa puna in functiune si sa califice linia de fabricatie vaccin gripal, conform afirmatiilor Agentiei Nationale a Medicamentului si Organizatiei Mondiale a Sanatatii, desi conducerea Institutului nu a luat toate masurile pentru a asigura calitatea vaccinului”.

“Pe toata perioada de fabricatie a vaccinului gripal, reprezentantii ANM au fost prezenti in Institutul Cantacuzino si au avut responsabilitatea de supraveghere a respectarii normelor de calitate, nesesizand nicio abatere de la acestea pana la testele finale. Din martie 2014, noul ministru al Sanatatii ar fi trebuit sa asigure conditii pentru reluarea productiei si continuarea activitatii Institutului. Din 2014 Guvernul Ponta a transferat Institutul Cantacuzino din subordinea Ministerului Sanatatii in cea a Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, evident cu consecinte de blocare a activitatii si nefinalizarea actiunilor incepute in 2013. in 2015, Institutul Cantacuzino, inglodat in datorii, este ofertat de Guvernul Ponta Universitatii de Medicina si Farmacie Bucuresti sau cui doreste sa il ia”, a spus Nicolaescu.

Raspuns de la Ministerul Sanatatii: Eugen Nicolaescu a dezinformat

Ministerul Sanatatii i-a cerut lui solicita lui Eugen Nicolaescu “decenta si mai multa responsabilitate” atunci cand isi exprima opinia cu privire la Institutul Cantacuzino: a detinut in doua randuri mandatul de ministru al Sanatatii fara a rezolva sau macar a ameliora situatia de la Institutul Cantacuzino, iar investitiile realizate in perioada mandatelor sale au reprezentat fonduri irosite in urma unui management defectuos.

Mai mult, in anul 2013, Eugen Nicolaescu a informat eronat Guvernul cu privire la faptul ca in cadrul Institutul Cantacuzino exista conditii normale de lucru pentru obtinerea autorizatiei de buna practica si reluarea productiei de vaccin gripal. Urmarea? Guvernul Romaniei a aprobat in 2013 suma de 10 000 000 lei din fonduri publice ca investitie pentru desfasurarea activitatii institutului si demararea productiei vaccinului gripal. Au fost astfel realizate 400 000 de doze de vaccin neconform a caror utilizare puteau pune in pericol sanatatea publica in Romania, sustine Ministerul Sanatatii.

Ministrul Educatiei vrea sa dea Institutul Cantacuzino la UMF Carol Davila

Ministrul Educatiei Sorin Mihai Campeanu a propus conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti sa analizeze posibilitatea de a prelua Institutul Cantacuzino.

“Urmare a gestionarii deficitare a resurselor, anul 2015 a gasit Institutul Cantacuzino cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajati din cei 1.600 cati erau in 1989 si niciun vaccin pe linia de fabricatie. Inventarul produselor pe care Institutul Cantacuzino nu le mai fabrica din cauza licentelor pierdute in 2011 cuprinde 9 vaccinuri, 6 seruri terapeutice, 7 seruri imunomodulatoare (ex. Polidin, Cantastim) si un ser antigen pentru IDR”, spunea seful de la Educatie, sustinut ulterior, in declaratii, de premier.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.