Ioana Mihaiala: Estimam ca vom avea o crestere a ratei de infectare si la noi in tara

0

Rata de infectare cu noul coronavirus va creste si in Romania, sustine ministrul Sanatatii. Ioana Mihaila a subliniat ca daca ar exista o acoperire vaccinala suficienta, nu vor exista pacienti cu forme severe.

“Nu putem avea o data exacta la care valul patru va aparea sau va atinge apogeul, dar luandu-ne dupa ceea ce s-a intamplat in celelalte tari – de exemplu in Marea Britanie acum avem aproximativ 45.000 de noi infectari pe zi -, avand in vedere ca si incidenta infectiilor cu tulpina Delta este in crestere la noi in tara, da, estimam ca vom avea o crestere a ratei de infectare si la noi in tara”, a declarat, marti, Ioana Mihaila.

O doza suplimentara

“In momentul acesta asteptam recomandarile Societatii Europene ECDC referitoare la administrarea celei de-a treia doze, dar ce stim cu siguranta este ca vaccinarea cu doza completa, doua doze de Pfizer sau de Moderna sau o doza de Johnson&Johnson, asigura protectie impotriva cazurilor severe si impotriva riscului de mortalitate. Si AstraZeneca”, a declarat ministrul.

Ioana Mihaila s-a raportat la Marea Britanie, ca model de vaccinare, unde 80% din populatia adulta a fost imunizata, precizand importanta intensificarii campaniei in cazul aparitiei unui al patrulea val pandemic.

“In acest moment, daca ne uitam dupa ce s-a intamplat in Marea Britanie, unde rata de vaccinare este una crescuta, numarul internarilor in spital si rata de mortalitate este mult redusa, daca luam prin exemplu o comparatie cu o zi din martie 2021 in Romania cand a fost apogeul valului trei si am avut 6.000 de cazuri noi intr-o zi si 120 de decese, daca am avea aceeasi rata de vaccinare ca in Marea Britanie ne-am putea astepta la 4.000 de cazuri noi pe zi si 4 decese. Daca avem o acoperire vaccinala suficienta, chiar daca avem foarte multe cazuri de infectare noua, acesti pacienti nu vor fi cu forme severe si nu vor muri de infectie. (…) Referirea pe care am facut-o la Marea Britanie este vaccinarea a 80% din populatia adulta. Este doar o comparatie. O acoperire suficienta inseamna acea rata de vaccinare care ne permite sa avem foarte putine infectii si foarte putine decese”, a explicat ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a facut declaratiile dupa sedinta coalitiei la care a luat parte. Intalnirea a avut scopul de a discuta posibile masuri in cazul aparitiei valului patru al pandemiei.

Se refera, pe de-o parte, la masuri menite sa accelereze campania de vaccinare, pe de alta parte, la masuri de a sustine financiar spitalele care vor trebui sa faca fata corespunzator valului patru”, a adaugat Ioana Mihaila.

Ea a mai aratat ca propunerile vor fi discutate la sedinta coalitiei de saptamana viitoare.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.