Keratoza seboreica - cauze, simptome si tratament

Keratoza seboreica – cauze, simptome, tratament

0

Keratoza seboreica sau veruca seboreica este una dintre cele mai frecvente tumori cutanate benigne (noncanceroase) prezenta mai ales la populatia varstnica. Leziunile variaza intre 1-2 leziuni pe corp pana la sute de leziuni.

Aceste leziuni apar cel mai des pe spate sau pe piept, dar sunt frecvente si la nivelul scalpului, fetei, bratelor si membrelor inferioare.

Keratoza seboreica se dezvolta incet, sub forma mai multor leziuni grupate sau izolate. Majoritatea oamenilor vor dezvolta keratoza seboreica cel putin o data in timpul vietii.
Cuprins:
  1. Cauze
  2. Simptome
  3. Tratament

Keratoza seboreica – cauze

Keratoza seboreica este rezultatul proliferarii celulelor din epiderm, stratul superficial al pielii. Cauza acestei proliferari nu este insa foarte cunoscuta.

Pot aparea in cadrul aceleasi familii cu implicarea factorului genetic. Expunerea la soare, arsurile solare, frictiunea pot fi factor declansator. Anumiti factori de crestere care apar in sarcina sau utilizati in tratamentul cancerului pot determina keratoze.

Aparitia in numar mare, intr-un interval scurt de timp, poate fi semnul unor afectiuni maligne interne (adenocarcinoame de stomac, colon, limfoame, leucemie).

Keratozele seboreice se prezinta ca formatiuni rotund ovalare, cu aspect “aplicat” pe piele, care evolueaza de la leziuni mai mici de 1 cm, plane spre crestere in dimensiuni si ingrosare. Au o suprafata cu aspect ceruit, uneori rugoasa si friabila.

Keratoza seboreica – simptome

Keratoza seboreica este o tumora cutanata frecventa, care nu produce simptome in mod obisnuit. Sunt leziuni benigne, ceea ce inseamna ca nu sunt canceroase. Totusi pot deveni pruriginoase, pot sangera usor sau devin rosii si iritate in contact prelungit cu hainele.

Keratoza seboreica se poate dezvolta in orice parte a corpului sub forma de leziuni grupate sau izolate. Acestea apar cel mai frecvent pe spate si pe piept. Keratoza seboreica apare si la nivelul scalpului, fatei, gatului, membrelor inferioare si pe varful degetelor. Deseori arata ca si cum ar fi fost lipite pe piele. Pot fi plane sau verucoase si pot varia ca si aspect.

Supara prin aspectul estetic si prin cresterea necontrolata; sunt o procupare pentru multi din pacienti din cauza evolutiei rapide, ceea ce determina de cele mai multe ori ignorarea leziunilor cu adevarat periculoase pentru piele.  Debuteaza in general dupa varsta de 30 de ani, afectand in mod egal ambele sexe.

Keratoza seboreica – tratament

Boala nu necesita tratament, deoarece nu este o leziune canceroasa si nu deterioreaza starea de sanatate. Totusi, daca keratoza seboreica produce durere, disconfort sau determina preocupari in ceea ce priveste aspectul, medicul o poate extirpa.
Optiunile de tratament sunt urmatoarele:
  • crioterapia – folosirea unei temperaturi extrem de scazute pentru a extirpa keratoza seboreica; crioterapia este preferata pentru tratamentul majoritatii formelor de keratoza seboreica, in special pentru tumorile plane sau putin elevate
  • chiuretajul – medicul foloseste o chiureta (instrument sub forma de lingura) cu ajutorul careia extrage tumora; recidiva (reaparitia tumorii) este frecventa dupa efectuarea doar a chiuretajului ca si optiune de tratament
  • electrocauterizarea (sau electrodisectia) – trimite un curent de joasa tensiune prin varful unui ac pentru a arde tumora; aceasta forma de tratament este combinata uneori cu chiuretajul
  • excizia – extirparea tumorii cu un bisturiu dupa injectarea locala de anestezic; excizia poate determina cicatrici
  • fotocoagularea laser – foloseste un fascicul intens de lumina care arde si distruge tumora.
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.