Kilogramele in plus cresc riscul de a suferi de cancer

Kilogramele in plus cresc riscul de a suferi de cancer

1

De ce obezitatea creşte riscul de a dezvolta cancer? Un nou studiu sugerează că un amestec greșit de bacterii intestinale ar putea fi de vină. Cercetătorii raportează că şoarecii obezi transportă microbioni intestinali, care produc acidul din ADN daunatoare, care lasă şoareci mai sensibili la cancer la ficat. Constatările se referă la faptul că bacteriile ajută la dezvoltarea cancerului şi poate ajuta în cele din urmă oamenii de ştiinţă să poată anticipa boala mai bine și de a o preveni.

Obezitatea creşte şansele de a cădea victimă la anumite tipuri de cancer, inclusiv colorectal şi tumorile hepatice, dar oamenii de ştiinţă nu au fost capabili să identifice mecanismul din spatele acestei legături. Ei au suspectat că microbiomul – comunitate complexă de trilioane de microbi care trăiesc în intestinele noastre – are un rol important. Aceste bacterii au fost legate de alte boli , inclusiv boli inflamatorii intestinale, alergii, și chiar boli de inimă.

Eiji Hara, specialist în biologie moleculară, de la Japanese Foundation for Cancer Research din Tokio a studiat alături de colegii ei  legătura dintre cancer şi microbiomul intestinal prin urmărirea dezvoltării cancerului la şoareci obezi şi slabi. Ei au început cu două grupuri de şoareci: şoareci slabă, care au crescut pe o dietă normală şi şoareci care au mâncat o dietă bogată în grăsimi.

Pentru a stimula şoarecii să dezvolte cancer („şoarecii nu fumează şi nici nu beau alcool, deci nu prea fac cancer”, a explicat Hara), cercetătorii au expus animalele la o substanţă chimică provocatoare de cancer la scurt timp după naştere.

Şoareci au arătat că aceeaşi legătură între obezitate-cancer observate la om şi alte animale. Doar 5% dintre şoarecii cu greutate normală care au fost expuşi la substanta cancerigenă au dezvoltat cancer mai târziu în viaţă, în timp ce toţi şoarecii obezi au făcut cancer. Când cercetătorii au reprodus experimentul folosind şoareci concepuţi pentru a fi obezi, chiar pe un regim alimentar normal, au văzut, de asemenea, o incidenţă mai mare a cancerului, ceea ce sugerează că obezitatea în sine, și nu dieta animalelor a crescut riscul de cancer.

cancer

Şoarecii obezi au fost predispuşi la cancer de ficat, iar tumorile lor au concentraţii mari de molecule, numite citokine proinflamatorii, care declanşează inflamarea. Şoareci obezi au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate de , un produs secundar ce rămâne după ce anumite bacterii din intestin procesează acizii biliari produşi de ficat. DCA provoacă daune ADN-ului şi a fost asociat cu unele forme de cancer la om.

Pentru a vedea de unde originează aceste două elemente – citokinele proinflamatorii şi nivelul sporit al DCA-ului – cercetătorii au analizat microbiomul animalelor. Ei au descoperit că şoarecii obezi prezentau un amestec diferit de bacterii. Spre exemplu, în şoarecii obezi se găseau mai multe tulpini de bacterii gram-pozitiv.  Când Hara şi colegii săi au tratat şoarecii cu vancomicina, un antibiotic care atacă bacteriile gram-pozitive, animalele au arătat o reducere a incidenţei cancerului lor şi nivelul lor de DCA. Mai mult decât atât, reducând în mod direct nivelul de DCA (prin stimularea secreţiei acizilor biliari sau a încetini descompunerea acizilor biliari) a redus, de asemenea, riscul de cancer , şi oferindu-le suplimentar DCA a crescut riscul lor.

Astfel, s-a constatat că obezitatea declanşează un efect de domino cauzatoare de cancer, în care DCA joacă un rol cheie, spun Hara. Microbiomul se schimbă, stimulând creşterea populaţiilor de bacterii care produc mai mult DCA. Apoi, DCA-ul în exces afectează ADN-ul şi provoacă inflamaţie în ficat, ceea ce duce la cancer la ficat.

„Am fost foarte surprins de acest proces. Nu ne-am aşteptat niciodată ca schimbările din microbiom să provoace un risc mai mare de cancer”, a spus Hara.

“Cred că acest studiu este foarte interesant.A fost un mister de ceva timp, de ce obezitatea are un risc mai mare de a face cancer. Cercetătorii oferă o explicaţie foarte convigătoare ce afirmă că microbiomul joacă un rol.” , spune Peter Turnbaugh, microbiolog la Universitatea Harvard.

Turnbaugh subliniază că este nevoie de mai multe cercetări pentru a arăta că un mecanism similar acţionează şi în rândul oamenilor. Dar dacă acesta este, rezultatele ar putea deschide calea pentru metode mai bune de a prevedea și preveni cancerul. Urmărirea nivelului DCA, de exemplu, ar putea permite medicilor pentru a evalua riscul de cancer și să ia măsuri în vederea prevenirii, spune el.

“Dacă este adevărat că producţia din acest acid duce la cancer, ar putea exista modalităţi de a inhiba producerea lui de a  manipula dieta sau prin reglarea comunităţilor microbiene din trupurile oamenilor”, dar mai avem multe de învăţat până atunci”, a comentat Turnabugh.

 

sursa: Science Mag

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Alăptarea poate reduce riscul de obezitate din rândul copiilor

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.