La ce boli este bun... alcoolul? "Doza optima"

La ce boli este bun… alcoolul? “Doza optima”

1

Alcoolul este cauza pentru mai mult de 60 de tipuri diferite de afectiuni. Si, totusi, in anumite situatii, alcoolul ar fi, se zice, benefic pentru sanatate! Vezi cat ar fi bine sa bei pe zi!

Alcoolul te doboara la pat. Patul de spital!

Separat de dependenta de droguri, alcoolul este cauza pentru mai mult de 60 de tipuri diferite de afectiuni sau stari patologice, incluzand traumatisme, tulburari mentale si de comportament, afectiuni gastro-intestinale, cancere, afectiuni cardiovasculare, tulburari imunologice, afectiuni pulmonare, musculo-scheletale, reproductive sau efecte daunatoare asupra sarcinii, se arata in cercetarea “Alcoolul in Europa – din perspectiva Sanatatii Publice”.

Pentru majoritatea situatiilor, alcoolul mareste riscul, creand dependenta, cu cat este mai mare consumul de alcool cu atat riscul este mai mare. In cazul anumitor boli, cum ar fi cardiomiopatia, sindromul de detresa respiratorie acuta si afectarea musculara, efectul daunator apare numai in cazul unui nivel ridicat al consumului de alcool.

Frecventa si cantitatea de alcool consumata in exces sunt importante in cresterea riscului in ceea ce priveste traumatismele sau afectiunile cardio-vasculare (afectiuni coronariene, infarct).

Nu mai mult de 10 grame pe zi pentru a reduce riscul afectiunilor cardiace!

Consumul de alcool in doza mica reduce riscul afectiunilor cardiace, desi masura in care acest risc este redus si nivelul consumului de alcool in aceasta situatie sunt inca dezbatute. Studiile de calitate arata ca, in afara altor influente, cel mai mic risc de morbiditate apare la cel mai mic nivel de consum de alcool. Cel mai redus risc apare la un consum mediu, zilnic, de 10 grame de alcool, se arata intr-un material intocmit de autoritatile romane.

La peste 20 grame de alcool/zi, riscul de afectiuni coronariene creste. La varste inaintate, reducerea riscului este mai mica. Se considera ca alcoolul reduce riscul pentru bolile cardiace, mai mult decat un anumit tip de bautura. Exista dovezi ca alcoolul administrat in doze mici ar putea reduce riscul producerii dementei vasculare, litiazei biliare, desi aceste constatari nu sunt sustinute in toate studiile.

Riscul decesului in urma consumului de alcool reprezinta o balanta intre riscul de imbolnaviri sau riscul de agravare a afectiunilor provocate de alcool si reducerea riscului de afectiuni cardiace (care apar cel mai adesea la varstele inaintate), prin consumul de alcool. Aceasta balanta demonstreaza, cel putin in Marea Britanie, ca nivelul consumului de alcool, cu riscul cel mai scazut de deces este zero sau aproape de zero grame la femei pana la varsta de 65 de ani, si mai putin de 5 grame de alcool consumat zilnic la femeile de/peste 65 de ani.

In cazul barbatilor, nivelul consumului de alcool, cu gradul de risc cel mai scazut de deces, este zero pana la varsta de 35 de ani, aproximativ 5 grame de alcool consumate zilnic in cazul barbatilor de varsta mijlocie si mai putin de 10 grame consumate zilnic in cazul celor ce depasesc varsta de 65 de ani (si probabil revine la consum zero la varste foarte inaintate). In schimb, reducerea sau stoparea consumului conduce la efecte benefice la marii consumatori de alcool. in cazul afectiunilor cronice, precum ciroza hepatica sau depresia, reducerea sau chiar intreruperea consumului este asociata cu o rapida imbunatatire a starii de sanatate.

Alcoolul afecteaza cu preponderenta sexul masculin, fiind cauza a peste 6,2% din totalul deceselor in randul reprezentantilor acestui sex şi 1,1% in cazul femeilor (Global status report on alcohol and health 2011).

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Dieta indiana prin care se elimina toxinele si se slabeste 8 kg intr-o saptamana • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.