La Clinica ORL Bega va fi introdusa chirurgia endoscopica nazo-sinusala

La Clinica ORL Bega va fi introdusa chirurgia endoscopica nazo-sinusala

0

Medicii de la Clinica ORL Pediatrie Bega din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara, se pregatesc, intens, in aceasta perioada pentru a introduce in clinica un nou tip de chirurgie endoscopica nazo-sinusala. Este vorba de chirurgia functionala endoscopica nazo-sinusala indicata in tratamentul polipozei nazale si a unor afectiuni ale nasului si sinusurilor paranazale.

“Chirurgia functionala endoscopica nazo-sinusala, adica folosirea unui instrumentar specific si a endoscoapelor de 0, 30 si 70 de grade permite efectuarea unor interventii chirurgicale numai prin nas fara sa fie urma de taietura in cavitatea bucala sau la nivelul fetei cum se practica in prezent. Este mai putin invaziva si traumatizanta pentru pacient.

Pe langa aspectul util si confortul pe care le asigura aceste tipuri de interventii, nu trebuie sa uitam si de aspectul ecomonic. Pentru o interventie clasica, cu taietura, cu fire, pe langa complicatiile locale si spitalizarea pacientului este mai lunga. Asa pacientul sta doar trei zile internat fata de o saptamana cat statea inainte.
Este o chirurgie nu fara complicatii, nu trebuie sa se extazieze nimeni, pentru ca daca ne gandim ca distantele sunt foarte mici de la varful pensei, al endoscopului sau aspiratorului cu care lucram pana la nivelul creierului si, respectiv la nivelul orbitei sau unor vase si nervi importanti care se gasesc acolo, este o chirurgie deosebit de minutioasa”, spune conf. dr. Gheorghe Iovanescu, Seful Clinicii ORL Pediatrie, Bega.

Chirurgia endoscopica nazo-sinusala va fi disponibila de anul viitor

Incepand de anul viitor, medicii ORL-isti spera sa poata efectua acest tip de interventie. Pentru aceasta, pana acum, au urmat cursuri de endoscopie si au reusit dotarea in proportie de 90 la suta cu aparatura necesara. O parte din instrumentar a fost achizitionat de la spital, dar si prin fonduri proprii.

“Speram ca anul viitor sa avem trusele complete si sa demaram, pe cazuri selectionate pe care le vom face sub supraveghere in faza initiala, dupa care o sa demaram singuri interventiile mai simple. Pentru cazurile mai complicate vom apela la colegi de la Targu-Mures, cu experienta mai mare, cum am apelat recent, care sa vina sa ne ajute. Pana acum am operat patru cazuri. O sa mergem step-by-step si incercam sa invatam cat mai repede si cat mai bine in masura in care o sa avem si dotarea, pentru ca aceasta chirurgie se adreseaza specialitatii noastre, a ORL-istilor, dar si neurochirurgilor, si speram sa facem echipe complexe cu neurochirurgii“, mai spune conf. dr. Gheorghe Iovanescu, Seful Clinicii ORL Pediatrie, Bega.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.