La drum cu „mașina antihepatită”

La drum cu „mașina antihepatită”

0

hepatita România este încă printre cele mai afectate ţări din Uniunea Europeană privind incidenţa hepatitei.

În lume, aproximativ 500 milioane persoane sunt infectate cronic cu virusul hepatitei B (VHB) sau cu virusul hepatitei C (VHC), în timp ce aproape 1 milion oameni mor anual ( aproximativ 2,7% din totalul deceselor) din cauze legate de hepatita virală, cel mai frecvent boli de ficat, inclusiv cancer la ficat, potrivit unui raport al Direcției de Sănătate Publică București, realizat în acest an cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitei (28 iulie). Astfel, circa 57% din cazurile de ciroză hepatică şi 78% din cazurile de cancer la ficat rezultă din infecţii cu hepatită.

În România, trendul incidenței hepatitei în rândul populației a fost unul descendent în ultimii ani. Astfel, acum trei ani prevalenţa HVA era de 16,28 la mie, plasându-ne pe locul trei cel mai defavorabil în UE (media = 2,65). Cu toate acestea, țara noastră se află în continuare pe unul dintre locurile cele mai defavorabile în UE.

Tendinţele mai degrabă pozitive din România ultimilor ani trebuie consolidate printr-o serie de măsuri, dintre care amintim:

 • lărgirea vaccinării grupurilor defavorizate
 •  menţinerea vigilenţei personalului medical dar şi a pacienţilor în privinţa folosirii în exclusivitate a kit-urilor de injectare de unică folosinţă
 • supravegherea strictă a calităţii sângelui şi a produselor din sânge provenind din donaţii
 • educaţia tineretului în privinţa practicilor sexuale mai sigure
 • monitorizarea constantă a calităţii microbiologice a alimentelor şi a apei potabile.

hepatita

 

La drum cu „mașina antihepatită”

ONG-urile au un rol deosebit de important în implementarea acestor măsuri. Implicarea lor constă în mult mai mult decât simpla informare a cetățenilor din zonele cu cea mai mare prevalență a bolii. Un exemplu în acest sens este laboratorul mobil, o autoutilitară carosată după standardele unei unități de intervenție medicală, care se deplasează prin Dobrogea, una dintre zonele cele mai afectate din perspectiva hepatitei.

Adaptată la nevoile serviciului oferit, autoutilitara carosată are: două încăperi – una destinată consilierii și una destinată recoltării analizelor și procesării testelor. Cele 2 uși de acces asigură confidențialitatea discuțiilor din cadrul ședinței de consiliere. Amplasamentele unde mașina este parcată sunt alese astfel încât să existe și spații de așteptare potrivite. Într-o deplasare, echipa formată din psiholog, asistent medical și șofer asigură accesul la testare a 40-50 de persoane.

În 2012, Petrom a sponsorizat achiziția combustibilului necesar deplasării laboratorului mobil în zonele rurale. Suma oferită de Petrom a reprezentat 32% din totalul bugetului proiectului de testare.

Staistici și cifre ale implicării în domeniul sănătății, 2012:

 • 1.2 mil. de euro investiți în siguranța comunităților din România:
 • 5 mașini autospeciale șenilate HDI
 • 400 de seturi echipament de protecție pompieri ISU
 • 10 corturi gonflabile (împreună cu accesorii) pentru camparea personalului
 • 2 bucătării mobile
 • 1 echipament deszăpezire pentru drezina CFR
 • 29 de echipamente pentru descarcerare în caz de cutremur
 • 155 de persoane informate și testate preventiv pentru Hepatită şi HIV, în 17 comunităţi din județele Constanţa şi Tulcea
 • 213.500 de euro pentru dotarea şi reabilitarea infrastructurii de sănătate
Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.