Unul dintre cele mai moderne Centre de Radioterapie din tara

La Timisoara s-a inaugurat unul dintre cele mai moderne Centre de Radioterapie din tara

0

Centrul de Radioterapie Oncohelp, unul dintre cele mai moderne din tara, a fost inaugurat, marti, in cadrul Spitalului privat de Oncologie din Timisoara.

1.000 de bolnavi de cancer vor beneficia de tratamente gratuite de radioterapie

Circa 1.000 de bolnavi de cancer din vestul tarii, asigurati, vor putea, astfel, sa beneficieze anual de tratamente gratuite de radioterapie la un aparat ultraperformant.

Investitia s-a ridicat la 3 milioane de euro, din care 1,6 milioane de euro a costat aparatul de radioterapie, iar 400.000 de euro construirea “buncarului” special cu peretii de 3 metri grosime, in care este amenajat acesta. Banii provin dintr-un credit si din donatii.

“Acum, putem spune ca avem o infrastructura la fel de performanta ca si cea exista in marile centre de radioterapie din Europa. (…). Astazi, avem 160 de paturi. In acest an am ajuns sa avem 1.200-1.300 de internari, in fiecare luna. Am hotarat ca toate serviciile noastre sa fie accesibile. Astazi, serviciile noastre sunt, in continuare, gratuite tuturor pacientilor asigurati. Am incercat sa aratam ca se poate si altfel, si anume sa oferim gratuit servicii de calitate. Consideram ca este de datoria noastra sa ne respectam meseria”, a declarat dr. Serban Negru, membru fondator al Asociatiei Oncohelp.

Conform acestuia, se doreste extinderea spitalului, in urmatorii cinci ani, prin construirea de noi corpuri de cladire prin care sa se poata dubla numarul de paturi si a unui ambulator nou.

In Romania sunt doar 24 de aparate de radioterapie

In Romania sunt 24 de aparate de radioterapie functionale de acest gen, iar norma europeana spune ca este necesar cate un aparat la 250.000 de locuitori.

In vestul tarii se inregistreaza, anual, peste 14.000 de noi cazuri de cancer

Centrul ar urma sa fie dotat cu inca un aparat de radioterapie anul viitor.

In urmatoarele zile, urmeaza semnarea contractului cu Casa de Asigurari de Sanatate, prin care pacientii asigurati vor putea beneficia de tratament gratuit. In caz contrar, tratamentul ar costa intre 2.000-3.000 de euro pentru fiecare pacient, sume pe care extrem de putini bolnavi si l-ar putea permite.

Pentru a beneficia de gratuitate, pacientii trebuie sa fie asigurati si sa aiba trimitere de la medicul de familie. Ei vor fi tratati in regim de spitalizare de zi si continua (sedintele dureaza intre 10-15 minute, timp de 4-5 saptamani, in functie de diagnostic).

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.