O femeie in varsta de 72 de ani a devenit mama, pentru prima data

0

O femeie in varsta de 72 de ani, Daljinder Kaur, a nascut un baietel sanatos pe care l-a numit Arman Singh.

Daljinder Kaur a nascut copilul pe 19 aprilie al acestui an, la 46 de ani de la casatorie si dupa aproximativ 20 de ani de menopauza.

Disperata sa aiba un copil, Kaur si-a indeplinit dorinta datorita metodei de fertilizarea in vitro. Tehnica FIV presupune fertilizarea ovulului in afara uterului, intr-un tub de testare.

Sotul femeii, Mohinder Singh Gill (79 de ani), a calatorit cu Kaur inca din 2013 din Amritsar in trei orase din India (Punjab, Hisar, Haryana) pentru a asigura succesul tratamentului.

Dupa doua incercari nereusite de FIV, Kaur a ramas insarcinata in iulie anul trecut.

“Femeia a venit la mine, singura, pentru prima data in 2013, dupa ce a citit despre noi intr-un studiu”, a declarat medicul Anurag Bishnoi, embriolog si proprietarul Centrului National de Fertilitate si Testare Tube Baby din Hisar (India).

Acesta este al doilea caz similar la acest centru. Primul caz a avut loc in 2006 cand o femeie de 70 de ani, pe nume de Rajo Devi, a dat nastere la o fetita. In 2008, o femeie in varsta de 66 de ani a dat nastere la tripleti – doi baieti si o fata – la acelasi centru.

“Acesta este al doilea nostru record in ce priveste FIV la femeile in varsta care a fost destul de reusit. Dar nu toate femeile sunt apte sa conceapa. In cazul lui Kaur Daljinder a fost nevoie de interventia unui cardiolog, dar si a altor specialisti in realizare analizelor pentru a ajunge la conditia fizica necesara unei sarcini”, a declarat doctorul Bishnoi.

Din fericire pentru ea, rapoartele medicale Kaur au fost normale, iar femeia a fost apta de a ramane insarcinata.

“Am inceput sa lucram in 2013, dar prima incercare a esuat, ceea ce este normal. Dupa sase luni, a avut loc o alta incercare care, de asemenea, nu a reusit. In cele din urma, cea de-a treia incercare a fost cu succes “, a declarat Anurag Bishnoi.

In ceea ce priveste cauza infertilitatii femeii, medicii spun ca a fost cel mai probabil o cauza a blocarii tubare.

“Trompele uterine au fost blocate si nu s-a facut nici o incercare de a detecta cauza atunci cand femeia mai avea menstruatie. Procedura ar fi fost mai simpla daca atunci s-ar fi facut anumite eforturi “, a spus medicul.

Sotul acuza lipsa de constientizare care nu i-a lasat sa mearga la un consult medical.

“A fost , fara indoiala, jenant sa nu putem face un copil, dar am fost ocupati toata viata noastra cu litigii si abia am avut timp sa ne gandim la asta. Dar dupa ce am ajuns sa avem un pic mai mult timp, ceea ce s-a intamplat in urma cu cativa ani, ne-am decis sa incercam sa facem un copil. Articolul de ziar a fost vazut la un moment oportun, as spune”, a povestit sotul femeii, Mohinder Singh Gill, un fermier si acum un tata mandru.

Parintii au decis sa-l numeasca pe baietel Arman Singh.

sursa

Share.

Leave A Reply