Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces a populatiei in Romania. Lansarea Programului de Autodiagnostic al Hipertensiunii Arteriale

1

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces a populatiei in Romania. Anual, 60% dintre decese sunt datorate acestor boli. Prin comparatie, media ratelor de mortalitate cardiovasculara in tarile apartinand Comunitatii Europene este de 48%.

Romania este, alaturi de Bulgaria, tara cu cea mai redusa speranta de viata din Comunitatea Europeana

In acest context Societatea Romana de Cardiologie si-a stabilt pentru intervalul 2015-2017 o strategie de tip «Cardiologie aplicata» al carei scop este reducerea incidentei bolilor cardiovasculare in Romania cu 20% in intervalul dintre anii 2020-2025.

Acest efort se desfasoara in mod sistematic pe patru directii corespunzatoare celor patru factori de risc ai bolilor cardiovasculare:

Intre acestia, hipertensiunea arteriala reprezinta o problema majora, prevalenta acesteia fiind de 35-40% in Romania. Prin faptul ca evolueaza, de regula, silentios aceasta boala este insa mult subdiagnosticata. Drept urmare, cei mai multi pacienti, mai ales tineri, NU stiu ca au hipertensiune motiv pentru care ajung la medic in stadii avansate ale bolii. Pe de alta parte, pacientii care stiu ca au hipertensiune NU stiu daca tensiunea lor este sau nu controlata de tratamentul pe care il urmeaza.

Paradoxal, in raport cu cele doua situatii descrise, diagnosticarea tensiunii arteriale este extrem de simpla, ea presupunand o simpla masuratoare cu un aparat (tensiometru) la indemana oricarei persoane cu un instructaj minim. De cele mai multe ori insa publicul larg se bazeaza pe masuratori efectuate de catre personalul medical. Aceasta modalitate este insa ineficienta, dat fiind accesibiltatea limitata la personalul medical care, oricat de numeros ar fi, nu va reusi niciodata sa evalueze corect tensiunea arteriala la intreaga populatie a tarii.

In fata acestei realitati, Societatea Romana de Cardiologie a creat un Program de Autodiagnostic al Hipertensiunii arteriale. Acest program se bazeaza pe o platforma online originala realizata de medici cardiologi experimentati in cadrul Grupului de Lucru de Hipertensiune Arteriala al SRC.

Aceasta aplicatie permite oricarui utilizator care poseda un tensiometru electronic sa isi verifice singur si in mod corect valorile tensionale, in conformitate cu ultimele recomandari ale Ghidurilor de practica medicala referitoare la hipertensiunea arteriala. Pentru aceasta, utilizatorul este indrumat indeaproape atat prin indicatii scrise cat si prin intermediul unei inregistrari video in care acestuia i se explica:

  • Importanta auto-monitorizarii periodice a tensiunii arteriale;
  • Importanta achizitionarii unui tensiometru validat clinic (se ofera si link-ul catre lista acestora);
  • Tehnica masurarii corecte a tensiunii arteriale.

Aplicatia ofera, de asemena, tabele preformante in care se introduc valorile inregistrarilor. Prelucrarea statistica este efectuata automat si, in urma rezultatelor obtinute, aplicatia ofera utilizatorului indicatii preformate asupra atitudinii care trebuie urmata in continuare. Aplicatia, care poate fi utilizata in mod gratuit, este extrem de prietenoasa, putand fi accesata inclusiv de pe telefoanele mobile, indiferent de sistemul lor de operare. Varianta mobila (Tensiunea Mea) poate fi descarcata in cateva secunde de pe Google Play, Magazin Play sau App Store.

Avem ferma convingere ca printr-o buna mediatizare aceasta platforma va avea, in viitorul imediat, o contributie majora in efortul de controlare a hipertensiunii arteriale in Romania. Pe de o parte ea va contribui la constientizarea publicului larg asupra usurintei cu care isi poate autoevalua la domiciliu tensiunea arteriala. In felul acesta, orice persoana care, prin autoevaluare este suspectata ca hipertensiva va fi indrumata imediat spre medicul specialist. Pe de alta parte, fiecare pacient hipertensiv va putea sa stie daca tensiunea sa este bine controlata prin tratament sau daca trebuie sa se adreseze medicului pentru reajustarea medicatiei.

Alaturi de celelate programe ale Societatii de Cardiologie (implicarea in legislatia antifumat pasiv, combaterea sedentarismului prin Athletic CardioClub, platforma online cu brosuri educative) Programul de Autodiagnostic al Hipertensiunii Arteriale va contribui si el la reducerea impactului bolilor cardiovasculare in Romania, in conformitate cu obiectivul major enuntat la debutul acestui comunicat.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: 1 din 3 persoane cu psoriazis se gandeste la suicid • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.