Mit sau adevar: lapte praf pentru sugari sau lapte de vaca?

Mit sau adevar: lapte praf pentru sugari sau lapte de vaca?

1

Sugarii care nu pot primi lapte matern ca si hrana sunt nevoiti sa fie hraniti cu un alt lapte decat cel de mama. Din fericire sunt solutii: pe de o parte este binecunoscutul lapte de vaca, utilizat in acest scop de mii de ani, si pe de alta parte, avem recentul lapte praf, cunoscut si ca formula de lapte.

lapte de vaca

Lapte praf vs. lapte de vaca

Primii oameni au inceput sa apara acum 2 milioane de ani. Vacile au fost domesticite acum 10 mii de ani si tot atunci oamenii, au inceput sa consume laptele lor. Prima formula de lapte praf a aparut in anul 1867.

Laptele de vaca are in plus fata de laptele praf urmatoarele componente:

  • proteine in concentratie mare,
  • proteine alergenice
  • lactoza

Laptele praf este facut din laptele de vaca din care s-a decis sa se indepartaze proteinele in exces, a proteinelor alergenice, si a lactozei.

Proteinele in exces, din laptele de vaca, care ajung la nivelul intestinelor  poate provoca sange in scaun.

Prezenta proteinelor alergenice din laptele de vaca poate provoca urticarie.

Intoleranta la lactoza, prezenta la 75% din populatia globului, poate produce balonare, colici abdominali sau diaree. De aceea copiii hraniti cu lapte praf au mai putine colici decat cei hraniti cu lapte de vaca.

Laptele de vaca sarac in fier si vitamina C

Totodata, laptele de vaca este sarac in fier si vitamina C, ceea ce poate duce la un risc de anemie si o imunitate scazuta.

Timp de 10.000 de ani copiii au fost hraniti cu lapte de vaca, neavand alta optiune, si analizand toate celelalte elemente putem spune ca laptele praf este mai bun decat laptele de vaca, dar nu suficient cat sa spunem ca laptele de vaca nu este bun.

Share.

1 Comment

  1. Andreea Fenderl on

    Doar 2% din mame nu pot din motive serioase – de sanatate – sa alapteze! Orice alt fel de lapte este impropriu a se da unui bebelus mai mic de 6 luni!!!!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.