Laptele matern este mai bun decat laptele praf pentru bebelusi?

Mit sau adevar: laptele matern este mai bun decat laptele praf pentru bebelusi?

0

Laptele praf este mai recomadat decat laptele de vaca pentru hrana sugarilor. Este insa mai bun laptele praf mai bun decat laptele matern?

Sa vedem intai, care este motivul pentru care au parut formulele de lapte:

Miscarea impotriva hranirii sugarului cu laptele matern a inceput pe la 1900 si a cunoscut apogeul prin anii 1950 cand hranirea la san era privita ca un semn al lipsei de educatie si de putere financiara, pentru ca daca bebelusul era hranit cu lapte matern, inseamna ca nu isi permitea sa cumpere lapte praf, denumit si formula de lapte.

Dar motivul principal prin care prin 1867 a fost inregistrata in Germania prima formula de lapte din istorie a fost legata de lipsa de lapte matern a mamelor care erau nevoite sa apeleze la doici pentru alaptarea nou-nascutilor sau sa-i treaca pe laptele de vaca.

Laptele praf este de preferat sa fie administrat nou-nascutilor, comparativ cu laptele de vaca, deoarece au un continut proteic mai mic, deci elimina riscul sangererilor intestinale care apar la nou nascut hranit cu lapte de vaca.

De asemenea, laptele praf nu prezinta proteine alergenice care declanseaza alergiile de care putem suferi mai tarziu in viata, nu are lactoza – astfel copiii hraniti cu lapte praf fac mai putine colici si sufera mai putin de diaree si au mai mult fier, deci riscul de anemie scade dramatic in cazul unui copil hranit cu lapte praf in loc de lapte de vaca.

Daca laptele praf face atatea lucruri minunate de ce nu decidem sa inlocuim laptele matern cu laptele praf?

Laptele matern fata de laptele praf are mai mult Omega 3  care favorizeaza dezvoltarea intelectuala a copilului, isi ajusteaza automat nivelul de grasimi – care sunt cei mai importanti nutrienti – si contine lipaza.

Laptele matern fata de laptele praf contine mai multa lactoferina, lizozim si factori de crestere. Prin continutul de lactoferina, laptele matern asigura sanatatea intestinala a copilului, prin continutul de lizozim se asigura un plus de protectie antimicrobiala, iar fara acesti factori de crestere este foarte greu sa crestem un copil sanatos.

Laptele matern ofera ceva deosebit pentru protectia imunitatii copilului

Prin hranirea sugarului cu laptele matern, acesta primeste milioane de leucocite (globule albe). Acest lucru este de o importanta covarsitoare pentru starea de sanatate a noului nascut.

Laptele matern are mai putin fier decat laptele praf, dar o mai buna biodisponibilitate a acestuia, adica sugarul absoarbe mai bine fierul din laptele matern decat din laptele praf.

Laptele matern contine mai mult seleniu decat laptele praf

Seleniul este un antioxidant foarte puternic, important in lupta antitumorala.

Laptele matern fata de laptele praf are un component important: alfalactoalbumina care in mediul acid din  stomacul copilului se desface si leaga acidul oleic formand un complex numit prescurtat Hamlet, care ucide celulele canceroase prin programarea ceasului biologic al acestora si prin apoptoza, adica prin autodistrugerea doar a celuleor canceroase.

In concluzie laptele matern este de neinlocuit. De aceea OMS recomanda alaptarea cu lapte matern a bebelusului cel putin in primele 6 luni de viata.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.