Cum tratam laringita (VIDEO)

Cum tratam laringita (VIDEO)

0

Laringita reprezinta inflamatiile mucoasei de la nivelul laringelui. Ca orice inflamatie vorbim despre laringita acuta si cronica. Laringita cronica cu simptomatologie redusa care este dominata fie de raguseala, acea disfonie, fie de tulburari de respiratie.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Tratament

Laringita – cauze

“Laringitele acute apar in conditiile unei inflamatii acute in perioada friguroasa insotite de infectii ale cailor respiratorii superioare. De obicei, laringita acuta o intalnim mai putin cu stricta localizare la nivelul laringelui, de obicei face parte dintr-un context al inflamatiei intregului traiect respirator. Ca si elemente dominante, cand vorbim de laringite ne gandim la disfonie care este principalul simptom, respectiv raguseala si tulburarile de respiratie.”, a spus dr. Gheorghe Iovanescu, medic specilist ORL.

Laringita la copilul mic este considerat o urgenta medicala

“Laringita copilului mic este o urgenta in domeniul ORL-pediatrie, deoarece poate sa duca la asfixierea si decesul copilului. O intalnim la copilul mic, pentru ca laringele are particularitati de dimensiuni mai mici, este inextensibil si reactivitate foarte mare a tesutului de la acest nivel. Daca majoritatea laringitelor evolueaza cu disfonie, cand vorbim de laringita copilului mic, procesul producandu-se sub corzile vocale, copilul nu va prezenta disfonie, ci tulburari de respiratie acompaniata de o tuse latratoare.”  adauga dr. Gheorghe Iovanescu, medic specilist ORL.

Laringita – simptome

In cazul neoplasmului de coarda vocala, rata de vindecare este mare, doar daca este depistat in faza incipeinta.

“Daca vorbim de inflamatiile cronice ale laringelui as vrea sa mentionez laringita marilor fumatori, este intalnita la cei care fumeaza mult si de foarte mult timp, vocea fiind mai lemnoasa. O laringita uscata pe care o intalnim in procesele inflamatorii cronice si disfonie pe care o putem intalni de la o simpla tulburare de mobilitate a corzilor vocale pana la patologia tumorala maligna. Daca un neoplasm de coarda vocala care debuteaza prin disfonie depistat in stadiu incipient, respectiv in stadiul I, beneficiaza de tratament chirurgical cu vindecare definitiva, rata de vindecare fiind peste 90 la suta. Netratarea si nediagnosticarea acestei disfonii poate sa ne conduca la o diagnosticare tardiva a cancerului de laringe, de coarda vocala.”, adauga dr. Gheorghe Iovanescu, medic specilist ORL.

Laringita – tratament

In cazul expunerii la praf, la fum, in cazul solistilor vocali, cadrelor didactice, in general persoane care vorbesc mult, pot sa apara inflamatii cronice ale laringelui. Orice raguseala mai mare de doua saptamani trebuie investigata de catre un medic orelist.

Pentru faza acuta de laringita, ca si tratament se recomanda antiinflamatoare, dezinfectante orofaringiene, eventual antibiotic. In cazul laringitelor cronice se poate beneficia de tratament chirurgical.

autor: LIANA GORUN

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.