Legături primejdioase: greutatea și infertilitatea

Legături primejdioase: greutatea și infertilitatea

1

Infertilitatea poate avea o mulțime de cauze medicale. Ei bine, și greutatea (fie că este prea mare sau prea mică) poate afecta capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată. În plus, a fi supraponderală sau subponderală poate provoca probleme și în timpul sarcinii. La bărbați, dacă un număr mic de kilograme nu interferează cu capacitatea de reproducere, excesul poate afecta producția de spermă, reducând în consecință fertilitatea.

A avea kilograme în plus nu este doar o problemă de estetică. Implicațiile sunt cu mult mai mari și mai importante, mai ales dacă femeia își dorește să devină mamă. Și este deja constatat și dovedit că, în marea lor majoritate, femeile supraponderale sau care suferă de obezitate sunt infertile.

Toate acele kilograme în plus creează tulburări endocrine și afectează pe de o parte funcția ovariană și producția de ovule iar pe de altă parte endometrul, mucoasa din interiorul uterului unde se implantează ovulul fertilizat. S-a observat că la femeile cu greutate mai mare decât cea normală funcția ovariană și calitatea ovocitelor au de suferit. De asemenea, în cazul acestora sunt frecvente situațiile în care ciclurile menstruale sunt mai mari de 35 de zile, lipsind ovulația.

O problemă frecvent întâlnită în cazul femeilor supraponderale – și care este cauză de infertilitate – este sindromul ovarelor polichistice. Acesta fiind în esență o tulburare hormonală complexă, cu creșteri a nivelurilor de testosteron, estrogeni, hormon luteinizat și instalarea unei rezistențe crescute la insulină, efectul este reprezentat de lipsa ovulației (anovulație). Iar unde ovulație nu e, nici fertilitate nu e…

Dezechilibrul hormonal pe care o greutate corporală mare îl produce în organism afectează și receptivitatea endometrului. Unele studii au ajuns la concluzia că riscul de avort spontan la femeile supraponderale este de trei ori mai mare decât la normoponderale. Acest fapt poate face ca inclusiv tratamentele de infertilitate și tehnicile de reproducere umană asistată să conducă la eșec, ca urmare a ratei mici de implantare.

Iar problemele determinate de greutate nu se opresc aici. Chiar și atunci când se obține o sarcină, aceasta este expusă unor riscuri precum diabetul gestațional, hipertensiunea de sarcină sau tromboflebita.

În ceea ce privește legătura dintre obezitate și infertilitate în cazul bărbaților, este de menționat faptul că o greutate corporală mare afectează producția de spermatozoizi, ceea ce influențează negativ concepția.

Știai că…
… o scădere ponderală și cu numai 5% poate crește rata ovulației și reduce anomaliile biochimice din organism?

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

 

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Legături primejdioase: greutatea și infertilitatea • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.