Legea salarizării a tăiat bursa medicilor rezidenti

1

Platforma Romania 100, ONG-ul lansat de Dacian Ciolos, cere lamuriri Guvernului PSD-ALDE dupa ce numerosi medicii rezidenti au semnalat ca odata cu intrarea in vigoare a noii Legi a salarizarii nu vor mai primi bursa lunara de 670 de lei.

Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Muncii sustin ca bursele vor fi platite in continuare si ca la 1 ianuarie 2018 rezidentii vor avea venituri de 1.200 de euro pe luna.

„Platforma Romania 100 cere lamuriri si clarificari ministrului Sanatatii si ministrului Muncii pentru situatia semnalata de mai multi medici rezidenti care au fost anuntati ca incepand cu 1 iulie 2017 – odata cu intrarea in vigoare a noii Legi a salarizarii – nu vor mai primi bursa lunara de 670 de lei. In acest moment, dupa adoptarea Legii salarizarii in Parlament, nu mai exista baza legala pentru acordarea acestei burse”, potrivit unui comunicat de presa transmis de Platforma Romania 100.

Platforma Romania 100 sustine ca PSD-ALDE a abrogat in Parlament, prin Legea Salarizarii, articolul 18 din OUG nr. 103/2013 care prevedea ca „medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti din unitatile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/solda bruta lunara mai mic/mica decat 3.000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor efectuate pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal delucru de la functia de baza, beneficiaza de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei“. Articolul 38 din Legea salarizarii reglementeaza mentinerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor, insa, bursa rezidentilor nu este venit asimilat salariului, potrivit sursei citate.

Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu afirma ca daca este o eroare aceasta „trebuie corectata de urgenta”, iar daca nu, atunci “este inca un semn al incompetentei acestei guvernari toxice”.

„PSD s-a laudat in campania electorala cu grija fata de medici si cu faptul ca acestia trebuie sa ramana in tara dar acum tocmai i-a lasat fara un venit consistent pe cei mai vulnerabili dintre medici. Daca nu este o eroare ci proasta guvernare, atunci este inca un semn al incompetentei acestei guvernari toxice pentru sistemul de Sanatate si pentru Romania”, a declarat Vlad Voiculescu, fost ministru al Sanatatii si membru fondator al Platformei Romania 100, potrivit comunicatului de presa.

Raspunsul MInisterului Muncii Reprezentantii Ministerului Muncii au declarat, pentru agentia de presa Mediafax, ca bursele medicilor rezidenti se vor plati in continuare, potrivit prevederilor din doua ordonante de urgenta emise de Guvern, respectiv 2 si 9 pe 2017, prin care acest lucru este stipulat. De asemenea, reprezentantii ministerului au reiterat ideea potrivit careia de la 1 ianuarie 2018, salariile medicilor vor fi majorate, iar rezidentii vor castiga 1.200 de euro.

Share.