Legea vaccinarii – disputa ONG-urilor cu Parlamentul

0

Legea vaccinarii a fost dezbatut in comisia de constitutionalitate, din nou in Parlament si naste noi contraverse. Legea a primit aviz favorabil, chiar daca ONG-urile prezente s-au opus.

Reprezentantii organizatiilor au acuzat ca legea ingradeste dreptul copiilor nevaccinati la educatie prin faptul ca nu vor fi acceptati la gradinite si scoli fara dovada vaccinarii. In replica, senatorii din comisie spun ca legea fundamentala permite statului sa restranga anumite drepturi si libertati atunci cand e vorba de sanatate publica si siguranta nationala.

Proiectul legii vaccinarii – cerinte

Proiectul legii vaccinarii obligatorii spune ca, in momentul in care un copil este inscris la gradinita sau la scoala, institutiile de invatamant trebuie sa ceara o adeverinta medicala care sa ateste ca acesta are vaccinurile obligatorii facute. Aceeasi lege spune ca in cazul unei epidemii, copiii nevaccinati nu mai pot merge la cursuri sau activitati de grup. Acestea sunt exact ideile criticate de ONG-urile prezente la sedinta comisiei de constitutionalitate.

„O astfel de prostie incalca articolul 32 din Constitutie, unde dreptul la invatatura e garantat. A legifera laolalta fara niciun fel de discriminare toate bolile copilariei, care nu toate sunt mortale, ca sa-i ingradesti copilului dreptul la invatatura e o nebunie”, a spus Mihai Rapcea, reprezentant al unui ONG.

„Constitutia ne permite ca in anumite situatii sa poata fi restranse anumite drepturi”, a fost replica senatorului USR George Dirca.

Proiectul de lege mai prevede ca parintii sau reprezentantii legali ai copilului sunt responsabili pentru vaccinare si trebuie sa mearga la cursuri de informare organizate de autoritati. In caz contrar, sunt amendati.

„Acest proiect de lege pe mine ma oripileaza. Cum poti sa obligi un om sa manance ceva impotriva vointei lui, sa-i administrezi o substanta toxica, mai putin toxica?”, a spus Tiberiu Galambos, reprezentant al unui ONG.

Reprezentantii asociatiilor non-guvernamentale au venit si cu o propunere de modificare a legii.

„Inscrierea unui copil sau adult vaccinat sau nu in colectivitate se face pe baza unui examen clinic, cat mai complet, din care sa reiasa daca nu are un risc in integrarea colectiva”, a spus Adrian Aciu, reprezentantul unui ONG.

Senatorii n-au fost convinsi de argumentele ONG-urilor, asa ca au avizat favorabil legea.

 

Senatul este prima camera sesizata in cazul legii vaccinarii obligatorii. Deputatii vor avea ultimul cuvant.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.