Legiferarea “plicului” in Sanatate, riscuri juridice

0

Transparency International Romania se opune legalizarii platilor informale in Sanatate.Vezi cateva argumente si care sunt riscurile juridice pentru personalul din Sanatate!

In urma declaratiei prim-ministrului Romaniei, Victor Ponta, din 18 august 2015, privind initiativa de politica de legalizare a platilor informale in Sanatate, facute de pacienti catre medici, Transparency International Romania solicita o analiza mai aprofundata pentru aceasta masura care “ataca demnitatea, muta pe umerii pacientilor sarcina angajatorului de a plati corespunzator personalul medical si nu elimina riscurile juridice nascute din echivocul legii”. Transparency International Romania sustine acoperirea nevoii reale de justa si onorabila recompensa a muncii medicilor si a personalului auxiliar prin eficientizarea sistemului sanitar!

Cu privire la faptul ca “Ministrul Justitiei, impreuna cu reprezentanti din sistemul medical, va veni cu un proiect de lege, si nu cu o ordonanta de urgenta, care sa prevada pe intelesul tuturor faptul ca acele contributii suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca pentru medic, pentru asistent (sa fie — n.n.) cu definirea cumulativa a trei conditii: sa nu fie conditionata de medic, sa fie dupa incheierea actului medical si sa fie declarate, asa incat sa fie si fiscalizate”, Transparency International Romania sustine raspicat faptul ca legalizarea platilor informale, a “plicului”, in Sanatate, este eronata!

Riscuri juridice in Sanatate: este extrem de dificil de stabilit cand anume a existat o conditionare

Iata cateva argumente invocate de Transparency International Romania:

– Ataca demnitatea profesionala. Afecteaza demnitatea umana a medicului si prestigiul profesiei, transformand un serviciu public si o profesie vocationala intr-o tranzactie directa intre medic si pacientul sau, chiar daca aceasta este la initiativa pacientului.
– In loc sa fie o plata salariala care sa acopere specificul muncii, investitia in cariera si importanta profesiei, precum si provocarile migratiei intracomunitare a fortei de munca, propunerea ar muta plata in compensatie a veniturilor pe umerii pacientilor.
– Nu elimina riscurile juridice nascute din echivocul legii. Este extrem de dificil de stabilit cand anume a existat o conditionare, fie expresa, fie tacita prin metode non-verbale. Acest aspect conduce la cresterea riscurilor asupra medicilor si a personalului auxiliar de specialitate, in functie de interpretarea ce ar putea fi data in oricare dintre cazuri.

“Nevoia reala de justa si onorabila recompensa a muncii se acopera prin eficientizarea sistemului sanitar. Ca solutie pentru remunerarea corespunzatoare a prestigiului, importantei si specificului muncii in sectorul sanitar, Transparency International Romania sustine prevenirea si inchiderea tuturor supapelor pentru fraudele din sistem, cu redistribuirea resurselor catre investitii in tehnologie si investitii in capitalul uman din sanatate”, ni se precizeaza ca o solutie.

Daca se estimeaza la minimum 18% fraudele in gestiunea resurselor pentru sanatate, care au loc in unitatile sistemului public de sanatate, si 21% practici incorecte si prejudiciabile pe piata de produse farmaceutice, cu un impact bugetar estimat la 1,51 miliarde de lei, eliminarea fraudelor din sistem ar putea fi suficienta si acoperitoare pentru a apropia media intre venit si costurile nivelului de trai in Romania de media europeana a acestui raport, aplicabila la analiza salarizarii din sistemul de sanatate, sustine Transparency International Romania.

Transparency International Romania solicita un act normativ care sa elimine echivocul cu privire la integritatea morala a relatiei medic — pacient, prin plata in acord pe statele de salarizare pentru merit si performante, insotit de un plan pe termen mediu de redistribuire a resurselor din sistemul de sanatate catre investitii in capitalul uman si asigurarea tehnologiilor necesare noilor abordari investigative si terapeutice.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.