Leridip si suc de grapefruit? De evitat!

Leridip si suc de grapefruit? De evitat!

0

Este utilizat in tratamentul valorilor crescute ale tesiunii arteriale! Medicamentul Leridip, despre acesta este vorba, nu trebuie utilizat in mai multe situatii. Ce se intampla cand bei, cand iei Leridip, suc de grapefruit!

Care este legatura intre Leridip si banalul suc de grapefruit

Leridip face parte din clasa blocantelor de calciu (clasa dihidropiridine), care sunt utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale. Substanta activa este lercanidipina sub forma de clorhidrat de lercanidipina.

Nu trebuie sa luati Leridip in cazul in care ati avut reactii alergice la alte substante inrudite (cum sunt amlodipina, nicardipina, felodipina, isradipina, nifedipina sau lacidipina) sau la orice alta substanta din compozitia medicamentului.

Nu luati Leridip daca sunteti insarcinata sau alaptati. Daca doriti sa ramaneti insarcinata si nu folositi metode contraceptive, de asemenea, nu luati Leridip. Daca sunteti in tratament cu Leridip si suspectati o sarcina, adresati-va imediat medicului!

Nu luati Leridip in cazul in care suferiti de urmatoarele afectiuni cardiace: insuficienta cardiaca congestiva netratata, obstacol in ejectia sangelui din ventriculul stang, angina pectorala instabila (angina de repaus sau agravata) sau ati suferit un infarct miocardic in urma cu cel mult o luna. De asemenea, nu luati Leridip in cazul in care aveti afectiuni hepatice sau renale severe. Nu luati Leridip concomitent cu medicamente continand ciclosporina.

Antifungicele orale (ketoconazol, itraconazol), antibiotice macrolide (eritromicina, troleandomicina) si antiviralele orale pentru tratamentul infectiei HIV (ritonavir) pot creste efectele Leridip si, de aceea, se va evita utilizarea lor concomitenta. De asemenea, trebuie evitat sucul de grapefruit. Acesta poate creste efectele Leridip, asa ca trebuie evitat!

Leridip nu trebuie utilizat de pacienti sub 18 ani.

Cum se ia Leridip?

Doza uzuala este de un comprimat filmat a 10 mg de Leridip zilnic, la aceeasi ora, preferabil dimineata cu cel putin 15 minute inainte de micul dejun. Doza poate fi crescuta la un comprimat filmat de Leridip 20, in functie de reactia fiecarui pacient. Comprimatele trebuie inghitite intregi, cu apa.

Depasirea dozei corecte de Leridip poate determina scaderea excesiva a tensiunii arteriale si accelerarea sau dereglarea batailor inimii. De asemenea, poate determina pierderea cunostintei.

Ce reactii adverse pot aparea la Leridip?

Mai putin frecvente: dureri de cap, ameteala, inflamatii ale gleznelor sau ale picioarelor, puls crescut, palpitatii, inrosirea fetei.
Rare: eruptii trecatoare pe piele, dureri musculare, somnolenta, greata, indigestie, diaree, dureri de stomac, stare de voma, angina pectorala, volum crescut al urinei, slabiciune, oboseala.
Foarte rare: inflamarea gingiilor, cresteri temporare ale nivelelor din sange ale unor enzime de la nivelul ficatului (transaminaze), tensiune arteriala foarte scazuta, urinare mult mai frecventa, dureri la nivelul toracelui.
In cazuri rare, s-a raportat, ca si pentru alte medicamente din grupa dihidropiridinelor, inflamarea gingiilor. La pacientii cu angina pectorala s-a raportat cresterea frecventei sau severitatii crizelor de angina datorate acestor medicamente.

Lercanidipina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totusi, pacientul trebuie avertizat ca uneori pot sa apara ameteli, astenie, oboseala si, rareori, somnolenta.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.