Lipomul - cauze, simptome, tratament (VIDEO)

Lipomul – cauze, simptome, tratament (VIDEO)

0

Lipomul se intalneste foarte frecvent, insa nu exista o cauza determinanata. Persoanele cu tesut adipos mai bogat dezvolta mai usor lipoame.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Cauze
  4. Simptome
  5. Tratament

Lipomul – cauze

Lipomul este o afectiune benigna, chiar daca se poate defini ca tumora. De data aceasta este vorba de inmultirea celulelor adipoase, care, in loc sa se distribuie sub tegument se imbraca intr-o subtire membrana si dezvoltarea celulelor adipoase are loc in jurul acestei membrane. Se transforma intr-o tumora benigna cu crestere independenta de restul tesutului adipos, de la dimensiuni mici pana la dimensiuni de kilograme.

Lipomul – simptome

Pacientii vin pentru aceasta afectiune din motiv estetic. Uneori, in functie de localizare, poate sa fie si un deranj functional, daca creste in zona axilara. Lipoamele nu pun probleme vitale, se rezolva foarte usor si cu cat pacientul vine mai repede, cu atat este mai bine, pentru ca incizia si cicatricea post-operatorie este mai mica.

In momentul in care unii pacienti neglijeaza, incepe sa creasca lipomul, apoi se tem de boli mai grave si mai ales cand aud termenul de tumora le este teama, cu atat cu cat exista incetatenita ideea ca orice tumora daca te atingi de ea evolueaza mai repede, ceea ce e fals.

Lipomul – tratament

Tratamentul este doar chirurgical. Dupa extirparea lipomului recidive locale nu mai sunt, dar ca si conditii favorizante poate sa apara in alte parti si exista persoane predispuse care dezvolta lipomatoza.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.