Obezitatea a devenit o problema pentru Romania: 16 000 km donati

Obezitatea a devenit o problema pentru Romania: 16 000 km donati de romani (GALERIE FOTO)

1

Obezitatea a devenit o problema pentru Romania, si de aceea, pentru a preveni raspandirea acesteia, o echipa de medici a spitalului Ponderas, specializat in chirurgie metabolica de avangarda, a incurajat romanii sa faca miscare.

Astfel, prin campania #donezkm mai mult de 500 de romani au raspuns initiativei si au donat (prin alergare, mers la pas sau cu bicicleta) peste 16 000 de km in perioada 7 – 18 mai.

Conform celui mai recent studiu Omnibus* efectuat pentru Ponderas, obezitatea este deja o problema a Romaniei.

obezitate

 Mai mult de 54% din populatie este supraponderala si obeza

Dintre romanii cu kilograme in plus, 20% sufera de obezitate si, mai mult decat atat, au dezvoltat si boli asociate obezitatii.

,,Inca de cand am infiintat acest spital, am incurajat oamenii sa constientizeze problema obezitatii si a consecintelor pe care aceasta le are asupra sanatatii noastre. In cazul multor pacienti, singura solutie ramasa este chirurgia metabolica, iar aici intervenim noi, insa ne dorim sa facem tot posibilul pentru a nu se ajunge la obezitate. Pana ca pacientii sa ajunga la noi, lupta cu plusul de kilograme este la ei. Ii incurajam si le spunem inca o data prin aceasta campanie ca, pe langa alimentatie, miscarea este si ea o modalitate de a preveni obezitatea’’, a declarat Dr. Catalin Copaescu, Medic Primar Chirurgie Generala, cu competenta in Chirurgie Laparoscopica si Chirurgie Bariatrica, Director General Ponderas.

Obezitatea declanseaza boli metabolice, precum diabetul zaharat, hipertensiune arteriala, steatoza hepatica sau dislipidemii

Statisticile arata ca prevalenta diabetului zaharat este de 7 ori mai mare la populatia obeza, iar costurile pentru tratarea medicamentoasa a unui pacient diabetic sunt estimate la 600 dolari/an, bani care sunt suportati de statul roman.

Pe plan mondial, chirurgia metabolica este recunoscuta ca fiind cea mai eficienta solutie pentru tratarea bolilor metabolice si a obezitatii. In Romania, cu ajutorul echipei medicale Ponderas, peste 4800 de pacienti au fost tratati de obezitate, reusind sa elimine in total 300 000 kg de exces ponderal.

Initiativa #donezkm a avut ca scop atat tragerea unui semnal de alarma asupra raspandirii obezitatii, cat si de a ajuta un pacient diagnosticat cu obezitate morbida sa poata sa-si trateze aceasta problema. La varsta de 47 de ani, Florin cantareste de 3 ori mai mult decat greutatea unui adult normoponderal. Din cauza celor 200 de kilograme pe care le are, pe langa lipsa de mobilitate, Florin a dezvoltat si o serie de afectiuni severe care ii limiteaza calitatea vietii si ii scad considerabil speranta de viata.

In urma celor peste 16 000 km donati, Florin va fi operat de catre echipa de medici specializata in chirurgie metabolica a spitalului Ponderas, care il va ajuta sa scape de excesul ponderal. Pe langa kilogramele in minus, medicii spun ca se va imbunatati si starea de sanatate a lui Florin.

La initiativa au raspuns peste 500 de oameni in 11 zile de campanie, in medie acestia donand 30 km. Pe langa donatorii din Romania, au participat la initiativa si oameni din Spania, Franta si Japonia.

GALERIE FOTO:

 

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Ce este si ce rol are testosteronul • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.