MAE, atentionare de calatorie in Portugalia. Ce boala ameninta turistii

0

Febra, frisoane, tuse seaca si dureri musculare, urmate intr-o faza ulterioara de durere toracica, greata si varsaturi! Acestea sunt simptomele unei boli care bantuie in Portugalia. Ca urmare, Ministerul Afacerilor Externe – MAE recomanda cetatenilor romani sa evite deplasarile pe teritoriul acestei tari.

MAE: evitati piscinele, baile publice si sursele stradale de apa potabila

Organizatia Mondiala a Sanatatii si-a manifestat ingrijorarea cu privire la numarul cazurilor de imbolnavire cu bacteria Legionella Pneumophyla. Zonele in care au fost semnalate imbolnaviri sunt Vila Franca de Xira, Vialonga, Povoa de Santa Iria si Forte da Casa, precizeaza MAE. Cetatenii romani care se afla sau au calatorit recent in zonele respective si prezinta simptomele specifice imbolnavirii cu bacteria Legionella Pneumophyla trebuie sa se adreseze unitatilor sanitare pentru a primi ingrijiri de specialitate, transmite MAE.

MAE recomanda cetatenilor romani care calatoresc in Portugalia, cu precadere in zonele afectate, sa respecte intocmai recomandarile autoritatilor portugheze, printre care si folosirea cu precautie sau chiar evitarea utilizarii piscinelor, bailor si dusurilor publice, precum si a surselor publice de apa potabila.

MAE recomanda cetatenilor romani ca inainte de a calatori in Republica Portugheza, indiferent de zona in care urmeaza sa se deplaseze, sa consulte atat site-ul www.mae.ro, cat si site-urile de specialitate pentru informatii actualizate.

Infectiile produse de Legionella – risc ridicat pentru fumatori sau persoane cu afectiuni cronice respiratorii

Infectiile produse de Legionella pneumophila, cu cele doua forme clinice principale de manifestare, pneumonia si febra de Pontiac, afecteaza in fiecare an la nivel global un numar mare de persoane. Pneumoniile cu Legionella reprezinta a treia cauza de pneumonie severa comunitara, dar contribuie cu un procent ridicat si la cazurile nosocomiale. Rata de fatalitate a cazurilor este de 10-15%, iar in pneumoniile nosocomiale de 25%.

Studii efectuate in SUA arata ca numai 3% din cazurile de pneumonie cu Legionella au fost corect diagnosticate, iar 8 – 39% din decesele prin pneumonie nu au diagnostic etiologic, evidentiind necesitatea imbunatatirii supravegherii acestei boli infectioase. Persoanele cu risc ridicat sunt adultii si varstnicii, mai ales fumatori sau cu afectiuni cronice respiratorii, persoanele cu imunodepresie de diferite cauze, se arata intr-o metodologie de supraveghere a pneumoniilor cu Legionella, elaborata de DSP Cluj.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.