MAE: lista actualizata cu tarile - vaccinarea obligatorie polio

MAE: lista actualizata cu tarile care necesita vaccinarea obligatorie polio

0

Ministerul Afacerilor Externe – MAE anunta ca OMS a actualizat lista cu tarile pentru care se cere obligatoriu vaccinarea polio.

Tarile vizate de aceasta actualizare sunt Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatoriala, Laos, Madagascar, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Somalia si Ucraina.

Pentru cetatenii romani care calatoresc spre aceste tari si nu au fost vaccinati antipolio in ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu patru saptamani inaintea calatoriei sau, in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificata pe certificatul international de vaccinari si va insoti documentele de calatorie.

In acest sens, OMS si specialistii structurilor de sanatate publica din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar International — 2005 reitereaza faptul ca raspandirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel international constituie un risc si o urgenta de sanatate publica de importanta internationala.

In continuare, ramane obligatorie vaccinarea persoanelor care calatoresc dinspre Afganistan si Pakistan. Aceste persoane nu au dreptul sa paraseasca teritoriul tarilor respective, indiferent de punctul de trecere frontiera (rutier, naval, aerian), fara documentele care sa ateste vaccinarea antipolio. in caz contrar, autoritatile de frontiera ale acestor tari au dreptul sa interzica parasirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situatii, cetatenilor din tarile respective, care solicita viza pentru Romania, li se va solicita carnetul international de vaccinari, in care este inregistrata efectuarea vaccinarii.

MAE recomanda consultarea paginilor de Internet dedicate:

http://www.insp.gov.ro/index.php/poliomielita,

http://www.cnscbt.ro/index.php/ebola-k2,

http://www.who.int/ihr/9789241596664/en,

www.mae.ro.

Totodata, MAE reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia “Calatoreste in siguranta” (disponibila gratuit in App Store si Google Play), care ofera informatii, sfaturi de calatorie si posibilitatea de a fi alertati, in cazul in care apar situatii speciale, precum si serviciul de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare “Un SMS iti poate salva viata!”.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.