Mai multe state europene nu vor mai folosi vaccinul AstraZeneca pentru anumite categorii de persoane

1

Primul stat European care a decis renuntarea administrarii vaccinului anglo-suedez a fost Marea Britanie. Populatia cu varsta de sub 30 de ani nu va mai fi imunizata cu acest ser.

In Spania, vaccinul AstraZeneca este administrat numai persoanelor de peste 60 de ani. Acelasi lucru se intampla in Germania si Italia. Belgia va folosi vaccinul pentru imunizarea persoanelor sub 56 de ani.

Agentia Europeana pentru Medicamente a raportat 169 de cazuri de coagulare a sangelui din 34 de milioane de doze administrate in Europa. Cele mai multe au fost descoperite la femei cu varsta sub 60 de ani, in primele doua saptamani de la imunizare.

AMA a anuntat ca exista o legatura intre vaccinul AstraZeneca si aparitia unor cheaguri de sange

Toate aceste masuri vin in contextual in care Agentia Europeana a Medicamentului a anuntat, miercuri, ca exista o posibila legatura intre vaccinul AstraZeneca si aparitia unor cheaguri de sange la unele persoane. Cazurile sunt foarte rare, iar autoritatile europene le-au recomandat producatorilor sa introduca acest risc in prospect.

Mai multe state analizeaza acum daca exista posibilitatea ca rapelul sa fie facut cu alt ser.

Romania urmeaza sa ia o decizie

Autoritatile de la noi din tara urmeaza sa ia o decizie joi. La aparitia primelor suspiciuni, tara noastra a decis continuarea vaccinarii, justificand ca beneficiile depasesc riscurile.

Dupa aparitia suspiciunilor, aproape 300 de mii de romani s-au retras sau nu s-au mai prezentat la vaccinare.

AstraZeneca este cel mai accesibil vaccin si cel mai usor de administrat. Serul nu necesita conditii speciale de pastrare. O mare parte din campania de vaccinare era bazata pe folosirea acestui ser, mai ales ca el putea fi distribuit medicilor de familie.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Mai multe state europene nu vor mai folosi vaccinul AstraZeneca pentru anumite categorii de persoane • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.