Mamele din Sibiu neobosite in efortul de a nu fi despartite fortat de copiii lor internati in spital

0

901_articolAsociaţia Mame pentru Mame susţine grupul de peste 20 de femei care au răspuns invitaţiei lansate de către Spitalul de Pediatrie Sibiu în scopul soluţionării rapide a situaţiei din spitalul unde părinţilor nu le este permis să îşi însoţească copiii mici pe durata internării.
Prin acest parteneriat dintre comunitatea mamelor si spital, se doreşte respectarea drepturilor copiilor si mamelor, prin imbunatatirea conditiilor din spital.

În acest sens, timp de 3 ore, s-au dezbătut problemele sesizate atât în petiţie, cât şi în scrisoarea deschisă şi s-a ajuns la următoarele concluzii:

1. Sprijinirea Spitalului în demersurile sale viitoare pentru a suplimenta numărul de paturi sau fotolii pentru ca aparţinătorii să poată fi internaţi alături de copii. Această suplimentare era absolut necesară pentru respectarea drepturilor copiilor.

2. Se va analiza practica legării copiilor de pat, cerându-se de către ambele părţi opinii şi din alte spitale.

3. Necesitatea susţinerii spitalului în orice fel de acţiune pentru suplimentarea personalului mediu, recunoscându-se că acesta este mult subdimensionat faţă de numărul bolnavilor.

4. Invitarea unui reprezentant al mamelor (constituite într-o asociaţie) în Consiliul de Administraţie al spitalului, pentru a-şi putea exprima părerea în legătură cu problemele specifice.

5. Conducerea spitalului a asigurat că a luat deja unele masuri în privinţa atenţionării şi instruirii personalului mediu, pentru o mai bună comunicare cu aparţinătorii pacienţilor pentru a evita eventualele plângerile privind evenimente nefericite.

6. Acceptarea necesităţii de a continua colaborarea şi pe partea de donaţii de jucării şi haine.

7. Acceptarea argumetelor psihologului clinician Oana Vasiu în privinţa traumelor psihice de care suferă copiii şi aparţinătorii în urma separării la internare.

8. Acceptarea argumentelor juridice privind consimţământul părintelui cu privire la tratamentul copiilor şi analiza acestora.

9. S-a discutat şi hotărat unanim că un spital nou de pediatrie pentru o comunitate cum e Sibiul este imperios necesar.

Există încă multe aspecte de îmbunătăţit în activitatea spitalului, inclusiv în privinţa respectării drepturilor copiilor şi mamelor (drepturi recunoscute şi garantate de Constituţia României şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ca si de legislaţia naţională privind protecţia copilului) precum şi pentru comunicarea cu părinţii pacienţilor şi cu comunitatea pe care o deserveşte.

  Asociaţia Mame pentru Mame readuce în prim-plan situaţia mamelor din Sibiu, cele care solicită cu hotărâre autorităţilor să le permită accesul în spital alături de copiii internaţi. Ieri, 13 Februarie grupul de mame sibience s-a întâlnit iarăşi cu conducerea spitalului de pediatrie din Sibiu pentru a redacta o scrisoare comună către autorităţi cerând deblocarea posturilor din spital (in prezent în spital sunt internaţi 76 de copii îngrijiţi de 2 asistente şi 2 infirmiere) şi creşterea proporţiei de aparţinători cărora le este permis să se interneze cu copiii lor (în special cu cei sub vârsta de 3 ani, conform legii).

Sursa: Televiziunea medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.