Mamele si copiii din Ucraina au nevoie de sprijin, la punctele de frontiera si in centrele de refugiati. Povestea Taniei

Mamele si copiii din Ucraina au nevoie de sprijin, la punctele de frontiera si in centrele de refugiati. Povestea Taniei

0
  •  Tania are 23 de ani, iar fetita ei un an si jumatate. A reusit sa fuga din Odessa si a ajuns la Isaccea insotita de mama sotului; sotul a ramas sa lupte. Vrea sa ajunga in Portugalia,, unde o asteapta prieteni de familie. In cuvintele ei, ”Doi parinti, un copil si o valiza. Acum am ramas doar noi doua”. Crede ca tara ei nu va fi invinsa.

Salvati Copiii Romania si-a consolidat echipa de psihologi, pentru a acorda asistenta psiho-emotionala copiilor refugiati din Ucraina si mamelor lor. Organizatia evalueaza pe teren nevoile si acorda asistenta umanitara, de la caz la caz, la noua puncte de frontiera: Isaccea, Siret, Halmeu, Sighetu-Marmatiei, Giurgiulesti, Radauti Prut, Mihaileni, Sculeni si Albita. De asemenea, asigura suport pentru copiii si familiile lor ajunsi in centrele pentru solicitanti de azil din Radauti, Galati, Somcuta Mare, Timisoara si Bucuresti – produse pentru bebelusi,  produse de igiena personala, alimente, jucarii, haine si incaltaminte, precum si asistenta juridica.

  •  Isaccea- Pentru ca ajung preponderent mame cu copii, a fost amenajat un spatiu de tipul Mama si copilul. 
  • Sighet/Somcuta Mare- Salvati Copiii a asigurat masa calda la pranz pentru copii si adulti, majoritatea femei.
  • Siret – Salvati Copiii a acordat asistenta umanitara copiilor refugiati si a amenajat un spatiu prietenos pentru copii.

Nevoi identificate la frontiera, de echipele Salvati Copiii Romania:

  • Persoanele care se refugiaza din Ucraina au nevoie de informatii clare despre procedura de azil si despre regimul de tranzit;
  • E nevoie de consiliere psihologica – atat la frontiera, cat si in centre, sunt situatii dramatice, carora copiii le fac fata cu greu;
  • Este nevoie de materiale de prima necesitate: paturi, caciuli, manusi, cartele telefonice, incarcatoare externe, medicamente, hartie igienica, saci menajeri.

Ce pot face cei care vor sa ajute:

  • Sa sprijine programul de asistenta umanitara printr-o donatie AICI sau printr-un SMS cu textul Salvez la 8827 – donatie singulara de 2 euro;
  • Sa duca informatia mai departe;
  • Sa ramana empatic si solidar, conteaza pentru noi!

CONTEXT

Organizatia Salvati Copiii este activa in domeniul azilului inca din 1995, deruland o serie de proiecte ce ofera servicii educationale si sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanti de azil si refugiati, inclusiv minori neinsotiti si persoane relocate. In cei 25 de ani de activitate in domeniul azilului, 9.200 de copii si familiile acestora au beneficiat de activitati zilnice, asistenta financiara, consiliere sociala si psihologica si suport material si educational.

Scopul interventiilor Salvati Copiii este de a asigura si promova respectarea drepturilor copiilor solicitanti de azil si beneficiari de protectie internationala, dar si de a contribui la imbunatatirea situatiei acestora, oferind servicii integrate pentru a raspunde prompt nevoilor copiilor la momentul sosirii in Romania, pe perioada procedurii de azil si dupa obtinerea protectiei internationale, in vederea integrarii in plan social si educational.

 Servicii oferite de Salvati Copiii pentru migranti

In 2021, Salvati Copiii a acordat o atentie deosebita furnizarii de servicii directe copiilor, parintilor si adultilor vulnerabili solicitanti de azil sau beneficiari ai protectiei internationale. In contextul cresterii numarului minorilor neinsotiti (2.174), interventia Salvati Copiii s-a concentrat pe asigurarea nevoilor de baza la momentul sosirii pe teritoriul Romaniei. 1.190 de copii si 571 de adulti au primit ajutor in Centrele Regionale de Proceduri si Cazare pentru Solicitantii de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrari din Bucuresti, Galati, Radauti, Somcuta Mare si Timisoara.

Au fost desfasurate activitati de asistenta sociala, cu accent pe acordarea de suport material pentru acoperirea nevoilor de baza, consiliere sociala si informare.  De asemenea, a fost oferit sprijin educational pentru copii, in vederea asigurarii accesului echitabil la educatie. Au fost distribuite pachete cu materiale educationale si recreative pentru copii, precum si pachete cu produse sanitare, imbracaminte si alimente.

Astfel, numai in 2021, 1.020 de copii (dintre care 230 de minori neinsotiti) si 352 de adulti au beneficiat de informare, iar 1.190 de copii si 571 de adulti au beneficiat de suport material pentru asigurarea nevoilor de baza la momentul sosirii in centre. Am oferit asistenta in vederea accesarii serviciilor sociale pentru 1.020 copii si 352 de adulti (consiliere, acompaniere, depunere dosare sociale, alocatii, acte stare civila, dosare de handicap etc.). Am colaborat cu unitatile medicale din centrele de cazare si am organizat sesiuni de informare pentru prevenirea raspandirii COVID-19, distribuind, totodata, pachete cu produse sanitare.

Persoana de contact: Lavinia Varodi, Coordonator program

lavinia.varodi@salvaticopiii.ro, + 40 721 329 101.

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.