Mămicile au ieşit în stradă pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la importanţa alăptatului la sân al nou-născuţilor

Mămicile au ieşit în stradă pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la importanţa alăptatului la sân al nou-născuţilor

1

bebelusÎn perioada 1-7 august, în 170 de ţări din întreaga lume se desfăşoară Săptămâna Mondială a Alăptării, organizată de OMS şi UNICEF. Acestea recomandă alăptarea până la 6 luni, laptele matern fiind cel mai de preţ dar pe care o mamă i-l poate oferi, în primele luni de viaţă, bebeluşului.

La Timişoara, câteva zeci de mămici au ieşit cu bebeluşii în Parcul Poporului. Scopul evenimentului a fost să adune cât mai multe femei care să alăpteze simultan pe întregul mapamond. Anul trecut, s-au numărat peste 8.000 de femei din întreaga lume.

Tot în Parcul Poporului, marţi, 6 august, de la ora 18, are loc o întâlnire în care viitoarele mămici şi proaspetele mămici vor putea afla informaţii preţioase legate de naştere, alăptare, contact precoce şi ataşamentul părinte-copil.

Pe glob se nasc anual 136,7 milioane de copii, dintre care doar 32,6% sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare. Conform unui studiu desfăşurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în România, rata de 12,6% este printre cele mai mici din Europa.

Beneficiile alăptatului exclusiv sunt foarte multe, dar din păcate, nu la fel de cunoscute.

“Alăptatul scade mortalitatea infantilă, riscul de infecţii şi de enterită ulcero-necrotică la prematuri. Copiii alăptaţi exclusiv au o mortalitate şi o morbiditate mai mică, se îmbolnăvesc mai rar şi mai greu. Din păcate, o mare parte dintre femeile din România privesc alăptatul ca o constrângere. Ele cred că nu au voie să mănânce diverse alimente sau au mai multe interdicţii, ceea ce este complet fals. Mamele trebuie să se hrănească bine şi să fie relaxate, deoarece stresul poate să scadă cantitatea laptelui”, a declarat medicul Adrian Crăciun, şeful secţiei de neonatologie din Maternitatea Cantacuzino.

Studiul mai arată că, dacă în prima lună de viaţă, 31% dintre copii sunt alăptaţi exclusiv la sân, acest procent scade în urmatoarea lună la 22,7%, ajungând în luna a şasea a copilului la un procent de 3,4%, un procent foarte mic.

Autor: Luisa Tirca
Sursa: Televiziunea Medicală

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Alăptarea poate reduce ratele de obezitate din rândul copiilor

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.